Plátok salámy označil za hviezdu Proxima Centauri. Vedec nachytal ľudí

Dominik Cenkner

Rozumný človek si informácie v dnešnej dobe preveruje u overených zdrojov a na viacerých miestach. Poukázať na to, celkom netradične, sa rozhodol aj istý francúzsky vedec.

Francúzsky vedec Étienne Klein sa musel ospravedlniť za falošnú fotografiu hviezdy Proxima Centauri. Koncom júla zverejnil na Twitteri namiesto fotografie najbližšej hviezdy k Slnku obrázok plátku španielskej klobásy chorizo.

Upozorniť tak chcel na bezmyšlienkovité zdieľanie neoverených informácií na sociálnych sieťach. Fotografiu však zdieľali tisíce ľudí.

„Chcem sa ospravedlniť tým, ktorí boli šokovaní mojím podvodom, ktorý nebol ničím originálnym. Chcel som len vyzvať k opatrnosti v súvislosti s obrázkami, ktoré - zdá sa - hovoria samy za seba," napísal v stredu na Twitteri fyzik a filozof vedy.

Koncom minulého týždňa Klein na tej istej sociálnej sieti zverejnil detailný obrázok plátku choriza na čiernom pozadí. „Fotografia Proximy Centauri, najbližšej hviezdy k Slnku," napísal v príspevku s poznámkou, že fotografiu urobil vesmírny teleskop Jamesa Webba.

Do vesmíru ho vyslala americká vesmírna agentúra NASA spolu s partnermi z Európy a Kanady, pričom len v júli zverejnili prvé snímky z tohto zariadenia vrátane ohromujúcej hmloviny Carina alebo pohľadu na zhluk galaxií.

Plátok salámy ľudí zmiatol

„Takéto detaily... Každý deň objavujeme nový svet," napísal fyzik ku obrázku salámy.

Červená farba papriky chorizo a biele až tmavočervené kúsky mäsa a tuku oklamali mnohých ľudí, ktorí v nich videli žiariacu hviezdu. Príspevok komentovali stovky ľudí a tisíce ho zdieľali, čo je oveľa viac ako skutočné snímky, ktoré Klein zdieľal z vesmírneho teleskopu.

„Bol som prekvapený, aký to nabralo spád. Myslel som si, že si ľudia okamžite všimnú, že ide o falošnú fotografiu," povedal Klein, podľa ktorého fotografiu zdieľali neironickým spôsobom novinári na veľkých francúzskych staniciach.

Fyzik trvá na tom, že nechcel nikoho zosmiešniť, len šíril osvetu o tom, ako ľahko sa dá naletieť falošným informáciám. Je to ponaučenie pre nás všetkých, že informácie si treba overovať vždy, nielen 1. apríla, kedy sa objavuje množstvo úsmevných správ.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd