Po daždivých dňoch sa vyčasí. V závere týždňa nás čakajú slnečné dni

Ľubomír Franko
Po daždivých dňoch nás čaká slnečné a stabilnejšie počasie

Počasie na Slovensku a v okolitých krajinách momentálne ovplyvňuje tlaková níž, ktorá sa vytvára v oblasti Nemecka. Tlaková níž je súčasťou väčšej oblasti nízkeho tlaku vzduchu, ktorá siaha až ďaleko nad severozápadné Rusko. Po zadnej strane tejto oblasti prúdi do strednej a západnej Európy chladnejší, pôvodom arktický vzduch. Sneženie bolo dnes zaznamenané v mnohých štátoch západnej Európy, vrátane štátov Beneluxu. Intenzívne sneženie zaznamenali aj na juhu Nemecka či na východe Francúzska. 

Frontálne rozhranie, ktoré je s touto tlakovou nížou spojené ovplyvňuje aj počasie u nás, momentálne takmer celoplošne prší, miestami aj výdatne. Zrážkové pole je naozaj rozsiahle a zaberá veľkú plochu. Už čoskoro sa však počasie ukľudní a opäť nás čakajú slnečné a stabilnejšie dni, s rannými hmlami.

Začiatok pracovného týždňa chladný a so zrážkami

Začiatok pracovného týždňa bude upršaný, niekde aj so snehom. Cez naše územie bude počas pondelka postupovať ďalej na juhovýchod zvlnené frontálne rozhranie. Najvýraznejšie zrážky sa postupne presunú nad východné Slovensko a za frontom k nám začne prúdiť chladný vzduch. Zrážky budú počas dňa od západu ustávať. Už počas nasledujúcej noci bude najmä v severozápadnej polovici Slovenska (na východe a juhu Slovenska prevláda teplejšie prúdenie) hranica sneženia klesať na úroveň 800 metrov, počas zajtrajšieho dňa až na úroveň 500 m n.m. Od tejto nadmorskej výšky tak pôjde o zrážky snehové. Na horách môže pripadnúť až 30 centimetrov nového snehu.

Bude veľmi chladno. Za studeným frontom k nám prenikne chladný vzduch a zároveň bude fúkať chladný vietor od severu. Studený front sa bude postupne od severozápadu dostávať na naše územie. Advekcia (prílev) chladného vzduchu prebehne najskôr na západnom a severnom Slovensku, kde hory netvoria pre ťažší studený vzduch prekážku (viditeľné na vyššie priloženom videu). Denné maximá sa teda v pondelok na severe a západe dostanú len na 0 až +6°C, pričom najchladnejšie bude na Kysuciach, Orave a Liptove. Na juhu a na východe Slovenska bude ešte teplejšie, od +5 do +11°C. 

Počas pondelku sa bude oblačnosť od západu zmenšovať a večer bude už na mnohých miestach jasno až polojasno. Na východe sa bude vyjasňovať až v druhej polovici noci na utorok. Pri vyjasnenej teplote budú teploty výraznejšie klesať a v utorok ráno sa môže vyskytnúť už celoplošný mráz. V horských dolinách a kotlinách na severe však pôjde teplota hlboko pod 0°C a dosiahnuť môže až -7°C. 

V utorok ráno očakávame na mnohých miestach hmlu alebo nízku oblačnosť. Tá sa postupne bude rozpadávať a zvyšok dňa bude jasno až polojasno. Maximálne denné teploty dosiahnu +3 až +7°C, na severe však bude len okolo 0°C. Bude tak veľmi chladno.

Od stredy bude slnečno, teploty pôjdu nahor

Už v utorok sa oblačnosť čiastočne zmenší, od stredy sa však okrem zmenšenej oblačnosti začne aj mierne otepľovať. Nad naše územie sa od západu nasunie oblasť vyššieho tlaku vzduchu, ktorá sa bude postupne presúvať na východ. Počasie sa tak ukľudní a minimálne do záveru pracovného týždňa nás čakajú slnečné dni.

V piatok sa naše územie už bude nachádzať na zadnej strane tlakovej výše a vo výškach k nám prenikne teplejší vzduch. Vytvoriť sa tak môže inverzná teplotná vrstva, ktorá môže už od piatku zapríčiniť celodenné hmly a množstvo nízkej oblačnosti. Denné teploty sa budú od stredy pohybovať na úrovni +5 až +12°C, na severe sa tak miestami oteplí aj o 5°C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Zajtra
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd