Po dňoch s búrkami príde veľmi výrazné ochladenie. Vrátia sa mrazy a a

Peter Minárik
Po pomerne teplých dňoch s prehánkami a s búrkami sa blíži veľmi citeľné ochladenie. Záhradkári by mali opäť poriadne spozornieť.

Uplynulé dni zavládlo na našom území premenlivé počasie s prehánkami a s búrkami. Mohla za to výšková tlaková níž, ktorá prinášala v druhej polovici týždňa takmer rovnaký charakter počasia. Do našej oblasti totiž prúdil teplý a vlhký vzduch od juhu. Takáto vzduchová hmota sa však pri dennom prehrievaní pomerne dobre a rýchlo labilizuje, čo sa dialo aj v uplynulých dňoch.

Počas popoludnia sa na našom území vyvíjala kopovitá oblačnosť, z ktorej sa neskôr formovali prehánky a búrky. Najvýraznejšie búrky sa vyskytli uplynulú stredu. Na našom území udrelo viac než 10 000 bleskov, búrky sa vyskytli takmer na celom východnom Slovensku a lokálne boli aj intenzívne. Napríklad v Rožňave spadlo pri búrkach viac než 60 mm zrážok, čo spôsobilo zatopenie viacerých ciest. U našich južných susedov však bolo počasie divokejšie. Vyskytli sa tu totiž aj tornáda.

Premenlivé, búrkové počasie nateraz ustane, ale žiadny pokoj v počasí nenastane. Záhradkári sa musia mať na pozore. Blíži sa totiž ďalšia vlna ochladenia, ktorá prinesie mrazy.

Od severu sa vyplazí jazyk studeného vzduchu

Nad východnou Európou sa v týchto chvíľach začína prehlbovať tlaková níž. Keďže prúdenie okolo tlakovej níže je v protismere hodinových ručičiek, tak to znamená, že sa k nám od severu blíži studený vzduch, ktorý pocítime výrazne, ihneď po predĺženom víkende.

Teploty výrazne poklesnú

Teploty na našom území budú pomaly klesať a poriadne sa vzdialia od sobotňajších +25°C. V utorok počas dňa očakávame maximálne denné teploty len od +7 do +13°C. V oblasti severného Slovenska by však malo byť len od +3 do +7°C.

 

Tieto teploty budú mimoriadne nízke. Ak sa pozrieme na porovnanie s dlhodobým normálom, tak teploty počas dňa sa očakávajú o 8 až 13°C pod hranicou dlhodobého normálu.

 

POZOR na mrazy

Ešte chladnejšie však bude v noci a teploty môžu spôsobiť poriadne škody. Najchladnejšie by malo byť v noci z utorka na stredu. Teploty do rána pri jasnej oblohe poklesnú na +1 až -3°C, no v dolinách a v kotlinách môže byť od -3 až do -7°C. Záhradkári a ovocinári by sa tak už teraz mali pripraviť na protimrazové opatrenia. Náchylné sú najmä ovocné stromy, ktoré začínajú mať problém pri poklese teplôt pod -2°C.

 

Máme však aj pozitívne správy. V druhej polovici budúceho týždňa sa črtá návrat teplejšieho počasia s dennými teplotami, ktoré by mali stúpať až k +25°C. Detailnejšiu predpoveď si pozrite TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd