Po horúčavách udrú búrky. Slovensko zasiahnu už zajtra. Kde a kedy budú vystrájať najviac?

Peter Minárik

Zažívame mimoriadne teplé počasie, ktoré prináša veľmi vysoké teploty. Tie sa však dlho na našom území neudržia. Už počas zajtrajšieho dňa nás čaká pomerne zásadná zmena. Studený front prinesie ďalšiu vlnu búrok.

Európa zažíva vlnu poriadnych horúčav. Tlaková výš totiž pumpuje do Európy veľmi teplý vzduch až z Afriky, v dôsledku ktorého sa teploty dostávajú na rekordné hodnoty.

Vo Francúzsku, či v Španielsku sa teploty dostali až na hranicu okolo +40 °C. Mimoriadne teplo bolo aj na juhu Anglicka. Napríklad v Londýne namerali až +32 °C. Vysoké teploty teraz zažíva aj stredná Európa. Teploty sa dostávajú cez hranicu +35 °C.

Vysokým teplotám však už čoskoro odzvoní a priestor teraz dostanú pomerne výrazné búrky. Tie zasiahnu aj naše územie.

Horúčavy ukončí studený front

Už dnes večer sa zmení počasie v západnej Európe. Začne tu totiž postupovať studený front, ktorý ukončí vlnu horúčav a na tomto studenom fronte začnú večer a v noci vznikať nad Francúzskom a postupne nad Beneluxom veľmi intenzívne búrky.

Tie sa v ranných hodinách dostanú do Nemecka a pomerne rýchlo začne studený front postupovať aj cez našu oblasť. Zajtra už hrozia pomerne intenzívne búrky v Rakúsku, v Poľsku aj v susednej Českej republike, kde už platia výstrahy.

Búrky sa tu začnú vytvárať počas poludnia a postupovať budú smerom k severovýchodu. Mali by byť aj pomerne intenzívne. Českí meteorológovia už teraz vydali výstrahu. V súvislosti s prechodom studeného frontu sa v pondelok môžu vyskytnúť intenzívne búrky (s možnosťou supercel, squall line) s krúpami nad 2 cm, nárazmi vetra aj okolo 25 m/s (90 km/h) a prívalovými zrážkami s krátkodobými úhrnami okolo 30 mm. Riziko veľmi silných búrok je najmä neskôr popoludní a večer na Morave a v Sliezsku. Na ostatnom území okrem západu Česka platí výstraha s nízkym stupňom nebezpečenstva.

Búrky hrozia aj na Slovensku

Studený front v každom prípade zasiahne a ovplyvní počasie aj na Slovensku. Zatiaľ však numerické modely avizujú, že jeho sila by nemusela byť veľmi výrazná a búrky, ktoré sa na našom území očakávajú by mohli byť slabšie, ako tomu bolo v predchádzajúcich dňoch. Naše územie totiž predbežne zasiahne front len svojim okrajom a tá najvýraznejšia vlna búrok sa sústredí severne od nás.

Prvé prehánky, či búrky by mohli doraziť už popoludní. Budú súvisieť s rozpadajúcim sa zrážkovým polom nad Moravou. Oblačnosti síce už popoludní v severozápadných okresoch Slovenska bude viac, ale búrlivo bude až so západom Slnka.

Podľa aktuálnych predpovedí by totiž najvýraznejšia vlna búrok mala doraziť na naše územie v priebehu večera a prvej polovice noci. Búrky by mali byť sústredené do severozápadných a severných okresov Slovenska. Najvýraznejšie búrky sa očakávajú v Žilinskom kraji.

Predpovede zatiaľ nenaznačujú, že by sa črtal prechod mohutného búrkového systému cez naše územie, no to sa samozrejme môže ešte zmeniť. Pri búrkach počítajte so zosilnením vetra a s výraznejšími zrážkami.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd