Máj je rekordne teplý. Počasie je o mesiac posunuté

Peter Minárik

Máj je na našom území opäť mimoriadne teplý a podľa všetkého po doteraz najteplejšom apríli v histórii by aj máj mal priniesť extrémne teploty. 

Májovému teplému počasiu odbíjajú posledné hodiny. Už teraz však môžeme pomaly sumarizovať. 

Apríl 2018 bol najteplejší v histórii meraní. Ak sa však pozrieme na priebeh májovej teploty, tak vývoj naznačuje, že aj tento mesiac bude rekordný.

Ak sa pozrieme napríklad na dáta z našej najteplejšej klimatologickej stanice, tak priemerná májová teplota bola takmer po celý máj, s výnimkou polovice mesiaca vysoko nad hranicou dlhodobého normálu.

Rovnako, ak sa pozrieme na vývoj denných maximálnych teplôt v porovnaní s historickými dennými rekordmi, tak vidieť, že sme pri absolútnych rekordoch boli niekoľko dní po sebe. 

Podľa predbežných dát by tohtoročný máj by tak mal byť na niektorých slovenských staniciach historicky najteplejší od začiatku meraní.

Aprílové teploty pripomínali skôr máj a tohtoročný máj prináša skôr júnové teploty. Počasie je tak teplotne posunuté.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd