Pobrežné oblasti Európy sa obávajú orkánu Xaver

Peter Minárik
Blížiaci sa orkán Xaver môže spôsobiť veľké problémy v pobrežných oblastiach. Voda zo Severného mora by sa totiž mala vytláčať do kanálov.
V Belgicku a v Nemecku vrcholia prípravy pred príchodom orkánu Xaver. Sever Nemecka a Belgicka má bičovať silný vietor s rýchlosťou 140 až 160 km/h. Orkán má byť nebezpečnejší ako orkán Christian, ktorý trápil Európu na konci októbra.

Nemeckí meteorológovia zatiaľ vydali výstrahu 2. stupňa pred silným vetrom na severe krajiny. Obrovské obavy sú však z toho, že vietor by mal tentoraz fúkať od severu až severozápadu, vďaka čomu sa bude voda tlačiť zo Severného mora do kanálov. V Hamburgu panujú obavy na rieke Alster. Situáciu by mala zhoršiť aj aktuálna fáza mesiaca. Ten je teraz v nove a v tejto fázy mesiaca bývajú najsilnejšie prílivy.

V Belgicku sa pripravujú na scenár, že hladina vody v riekach pri ústi do Severného mora môže dosiahnúť 30 ročné rekordy a vyšplhať sa až na 6,1 metra. Úrady však zatiaľ informujú ľudí, že nie je dôvod na paniku. Oblasti zabezpečili protipovodňovými zábranami a v prípade potreby sú pripravené aj vrecia s pieskom.
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd