Počasie cez víkend prinesie búrky. Tie budú početné. Kde sa vyskytnú?

Peter Minárik

Slovensko má za sebou upršané dni, ktoré priniesli výraznejšie ochladenie a dôležité zrážky, ktoré zahnali zvyšujúce sa sucho. Po daždivých dňoch nás však pekné počasie nečaká. Nasledujúci víkend bude v znamení búrok a taktiež dažďa.

Tlaková níž, ktorá uplynulé desiatky hodín prináša na naše územie zrážky sa v týchto chvíľach presúva z oblasti Pobaltia nad Škandináviu a postupne tak stráca vplyv na počasie u nás. Zrážky ustávajú a vyskytujú sa ešte predovšetkým na východe územia.

V priebehu víkendu sa však počasie opäť zhorší, nakoľko najskôr nás čakajú búrky a v priebehu noci na nedeľu začne cez naše územie postupovať ďalší studený front, ktorý sa postará o vlnu zrážok.

V sobotu čakajte búrky

V ranných hodinách sa nad naše územie dostane z oblasti Balkánu od juhu o čosi teplejší vzduch. Ten bude teplý a vlhký, čo je veľmi vhodné na tvorbu búrok.

V priebehu soboty sa na juhu územia môže otepliť aj nad hranicu +20 °C a v tomto teplom vzduchu sa už okolo poludnia začnú vytvárať prehánky a búrky.

Búrky sa vyskytnú predovšetkým na západnom Slovensku a sprevádzané budú predovšetkým zosilnením zrážkovej činnosti a v jadrách jednotlivých búrok sa môžu vyskytovať aj krúpy. Silný vietor sa počas zajtrajších búrok neočakáva.

Keďže dynamika v atmosfére bude pomerne slabá a búrky sa budú vytvárať v teplejšom a vlhšom vzduchu, tak na našom území budú vznikať početné jadrá búrok. Búrky tak nebudú organizované a nebudú sa viazať do väčších zhlukov a kompaktov, čím by nabrali na sile.

V nedeľu pride studený front

Búrková činnosť by v priebehu noci zo soboty na nedeľu mala slabnúť, no od západu začne počasie na našom území ovplyvňovať studený front, ktorý prinesie ďalšiu vlnu zrážok.

Od západu sa tak postupne na mnohých miestach nášho územia rozprší. Zrážkové pole sa postupne presunie od západu smerom na východ.

V priebehu nedele začnú zrážky na našom území postupne ustávať a počasie sa upokojí, no nie nadlho. Ďalšie zrážky sa očakávajú už v pondelok. V ktorých okresoch je najväčšia pravdepodobnosť búrok nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd