Počasie je búrlivé. Tvoria sa búrky. Udreli už tisícky bleskov

Počasie je búrlivé. Tvoria sa búrky. Udreli už tisícky bleskov
Peter Minárik

V strednej Európe je aj naďalej veľmi búrlivo. V chladnejšom a vlhšom severozápadnom prúdení sa nad našou oblasťou tvoria početné prehánky a búrky.

Za studeným frontom, ktorý včera postupoval cez naše územie sa náš región ocitol v chladnejšom a vlhšom severozápadnom prúdení po okraji tlakovej níže Sabine, ktorá sa nachádza nad Škandináviou.

V tomto prúdení sa dokonca tvoria časté búrky, ktoré neobišli ani naše územie. K 15:30 udrelo na našom území už okolo 80 bleskov, čo je na stred februára celkom nezvyčajné. Posledná búrka sa objavila pred niekoľkými minútami na Záhorí. 

zaznamenané blesky nad strednou Európou, zdroj: blesky.bourky.cz
zaznamenané blesky nad strednou Európou, zdroj: blesky.bourky.cz

Oveľa aktívnejšie však sú búrky v strednej Európe. Nad územím Českej republiky udrelo už 200 bleskov a v Nemecku evidujú okolo 5000 bleskových úderov.

Najzaujímavejšia aktivita sa však vyskytla v Maďarsku. Tu boli búrky skutočne intenzívne. Ráno sa začali vytvárať južne od Budapešti, pričom veľmi rýchlo narastali a v súvislom kompakte sa presunula až nad južné Maďarsko. Búrky dosahovali silu porovnateľnú s letnými búrkami.

Búrky sa v našom regióne budú vyskytovať aj počas zajtrajšieho dňa. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd