Počasie v roku 2017 spôsobilo najväčšie finančné straty

Peter Minárik

Svetová meteorologická organizácia vydala správu, ktorá bilancuje rok 2017. V nej uvádza, že naša planéta zažila najextrémnejší rok 2017. Škody spôsobené počasím a prírodnými živlami spôsobili najviac škôd v histórii.

Najväčšie hospodárske škody si vyžiadalo vyčíňanie prírodných živlov v roku 2017 v histórii našej planéty. Svetová meteorologická organizácia - WMO zdôrazňuje, že z roka na rok to môže byť horšie a to práve v dôsledku globálneho otepľovania. 

Najviac škôd spôsobili hurikány

Najväčšie škody spôsobila mohutná hurikánová sezóna v oblasti Ameriky v minulom roku. Hurikány si vyžiadali škody za stovky miliónov dolárov. Škody spôsobili aj monzúny v oblasti Indie, či extrémne suchá v oblasti východnej Afriky.

Rok 2017 patril k trom najteplejším rokom v histórii meraní a je to najteplejší rok počas ktorého na našej planéte nevystrájal jav El Niňo. Priemerná teplota dosiahla +1,1°C v porovnaní s predindustriálnym obdobím. 

Miliardové škody

Podľa odhadov Svetovej banky si hurikány Harvey, Irma, či Maria, ktoré vyčíňali v minulom roku vyžiadali škody za 265 miliárd dolárov. Dominikánsku republiku, ktorú spustošil v minulom roku hurikán vyšli škody na 1,3 miliardy dolárov.

Odhaduje sa, že v dôsledku zmeny klímy muselo svoje domovy opustiť viac než 25 miliónov ľudí. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd