Počet obetí cyklónu Kenneth sa zvýšil na 38

Počet obetí cyklónu Kenneth sa zvýšil na 38
Mozambik Peter Minárik

Počet obetí cyklónu Kenneth, ktorý minulý týždeň zasiahol sever Mozambiku, si doteraz vyžiadal 38 ľudských životov a zničil tisíce domov. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

Podľa Národného inštitútu pre zvládanie katastrof (INGC) bolo čiastočne alebo úplne zničených 35.000 domov a viac ako 23.000 ľudí sa ocitlo bez strechy nad hlavou.

Po tom, ako tento región zasiahol už druhý cyklón v priebehu jedného mesiaca, Organizácia Spojených národov (OSN) informovala, že poskytne Mozambiku a Komorským ostrovom 13 miliónov dolárov (11,6 mil. eur) na zabezpečenie potravín a vody a na nápravu škôd na infraštruktúre.

Cyklón Kenneth udrel na severnú provinciu Mozambiku vo štvrtok, keď sa krajina ešte spamätávala z predchádzajúceho cyklónu Idai. Ten bol najhoršou tropickou búrkou v regióne za celé desaťročia a v Mozambiku a susednom Zimbabwe a Malawi si vyžiadal viac ako 1000 ľudských životov.

Meteorológovia varujú, že Kenneth môže priniesť so sebou na sever Mozambiku viac dažďa ako Idai.

Svetová banka odhaduje, že Mozambik a ďalšie krajiny postihnuté týmto cyklónom budú potrebovať pomoc v hodnote dvoch miliárd dolárov (1,8 mld. eur).

Mozambik tiež čelí epidémii cholery po tom, ako cyklón zničil mnohé vodovodné a hygienické zariadenia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd