,,Podojila som šesť kráv a nemám ani liter mlieka.“ Po extrémnom suchu Čad sužujú povodne

Veronika Sádovská

Po minuloročnom suchu v Čade táto krajina zápasí s lejakmi a záplavami. Tohtoročné zrážky boli najsilnejšie za posledných 30 rokov.

Mnohé mestá vrátane časti hlavného mesta N'Djamena sa po tohtoročných silných lejakoch ocitli pod vodou. Podobne sú na tom aj okolité štáty strednej Afriky.

Prírodná katastrofa si vybrala svoju daň hlavne na pastierskych nomádskych kmeňoch. Tie tvoria značnú časť obyvateľstva krajiny. Ich zvieratá – hlavný zdroj príjmu a obživy – hladujú. Takmer tretina obyvateľov krajiny trpí hladom.

Podojila 6 kráv a nemá ani len liter mlieka

Pastierka Fatime Tchari odháňa hladné teľa. Snaží sa vytlačiť posledné kvapky mlieka z vemena vyčerpanej kravy. Vstáva a rezignovane hovorí: Skúšala som podojiť šesť kráv, ale nebolo ani liter mlieka. Kravy sú vystresované, choré a podvyživené zo sucha a záplav, povedala pre agentúru Reuters.

Tchari má 34 rokov a je matkou štyroch detí. Patrí do skupiny asi 50 nomádov starajúcich sa o stádo pozostávajúce zo 450 kusov dobytka.

Za normálnych poveternostných podmienok by im prejdenie približne 2 000 kilometrov trvalo rok. Teraz túto vzdialenosť prekonali za tri mesiace, keď unikali pred záplavami. Utiahli sa do suchých húštin. Tam však unavený dobytok nemá dostatok vody ani potravy.

V posledných rokoch viedli silné dažde, degradácia pôdy a zlé územné plánovanie k početným záplavám v  tomto regióne. Ide o krajiny, ktoré sú najzraniteľnejšie voči negatívnym dôsledkom zmeny klímy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd