Podvečer a v noci hrozia na Slovensku frontálne búrky

Podvečer a v noci hrozia na Slovensku frontálne búrky
Peter Minárik

V priebehu večerných hodín sa na našom území môžu objaviť búrky. Najväčšia pravdepodobnosť je v oblasti severozápadného Slovenska.

Dnešný deň je na našom území slnečný a teplý a takto by to malo pokračovať aj nasledujúce hodiny. Počas popoludnia budú slnečné lúče teplý a vlhký vzduch na našom území naďalej prehrievať a teploty sa budú dostávať až k 35 °C.

Teplý vzduch sa tak počas dnešného dňa bude veľmi dobre labilizovať a labilný vzduch je náchylný na tvorbu búrok. Stačí len spúšťač v podobe pomyselnej zápalky a to by sa už dnes malo stať.

Front, ktorý niekoľko uplynulých dní prinášal so strednej Európy intenzívne búrky s krúpami, ktoré mali až cez 10 cm, výraznú bleskovú aktivitu a silný nárazový vietor sa totiž posúva z Nemecka a Poľska smerom k východu.

Tento front už v priebehu dnešného dňa bude postupovať naprieč Poľskom, cez Moravu nad Rakúsko a naše územie sa bude nachádzať na jeho čele.

Znamená to, že tento front bude iniciátorom búrok v teplom, labilnom vzduchu aj počas dnešného dňa a búrky, ktoré bude prinášať môžu zasiahnuť aj naše územie.

Búrky sa už v týchto chvíľach začínajú tvoriť nad Poľskom a severovýchodným Českom.

V priebehu popoludnia sa na studenom fronte budú tvoriť ďalšie búrky, ktoré sa budú na seba viazať a vytvoria kompaktnejšiu búrkovú vlnu.

Iniciáciu búrok očakávame v priebehu dnešného popoludnia aj nad Moravou, či v oblasti severozápadného Slovenska. Najvyššia pravdepodobnosť dnešných búrok je na Kysuciach a na Považí. Búrky sa však môžu objaviť aj na Záhorí. 

V týchto oblastiach je pravdepodobnosť aj silnejších búrok. Na zvyšku územia však taktiež nemožno vylúčiť výskyt búrok. Pravdepodobnosť ich vzniku je aj na západe Slovenska.

Búrky, ktoré sa dnes vyskytnú budú sprevádzané najmä prívalovými zrážkami, no vyskytnúť sa môže aj krupobitie, či silnejšie nárazy vetra. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd