Poľského turistu, ktorý sa stratil v stredu v Tatrách, ešte stále nenašli

Veronika Sádovská

Už od stredy hľadajú záchranné zložky v Západných Tatrách nezvestného 53-ročného turistu z Poľska. Kvôli početným akciám v posledných dňoch vytvorili aj Rady pre turistov.

Pátranie po nezvestnom poľskom turistovi pokračuje. Do hľadania je zapojených celkovo 23 profesionálnych aj dobrovoľných záchranárov. 

Zamerali sa na oblasť hlavného hrebeňa a na závery dolín Jamnickej, Račkovej, Bystrej a Kamenistej, ako aj na vedľajšie rázsochy Jakubinej a Otrhanov. Na poľskej strane turistu hľadali ich poľskí kolegovia.

Hľadanie komplikuje poveternostná situácia - vietor, zlá viditeľnosť a miestami aj mrznúci dážď. Poľskí záchranári turistu hľadajú dronom a vrtuľníkom.

 „V Jamníckej doline našli batoh, ktorý po preverení u rodinných príslušníkov patrí hľadanému. Dvadsať záchranárov Horskej záchrannej služby s piatimi psami prehľadávali celú oblasť, žľaby, priľahlé hrebene a sedlá. Hľadaného sa doposiaľ nepodarilo nájsť,“ informuje Horská záchranná služba.

Horská záchranná služba v náväznosti na posledné dni plné pátracích či záchranných akcií stratených turistov, vyčerpaných či turistov so zlou výbavou alebo po páde lavíny, pripravili aj príspevok na sociálnych sieťach Rady pre turistov.

Záchranári odporúčajú nasledovné:

  • pri plánovaní trasy sledovať snehovú predpoveď a výstrahy pred lavínami
  • mať so sebou nabitý mobilný telefón
  • vyhýbať sa terénu so zvýšeným lavínovým rizikom, napríklad aj po čerstvom snežení
  • nechodiť do hôr sám a rovnako sa počas túry nedeliť, nenechávať kamarátov za sebou. Ale to lavínového terénu vstupovať postupne a sledovať pozorne okolie aj ostatných ľudí
  • mať so sebou základnú lavínovú výbavu a lavínový airbag
  • vedieť sa zrieknuť túry alebo trasu zmeniť pri zhoršených podmienkach alebo zmeniť svoj ambiciózny plán na kratšiu a ľahšiu túru

Ak nevládzete a to hlavne v zime, nebojte sa otočiť hoci aj v polovici cesty. 

Okrem snehovej predpovede, sledujte napríklad aj možnosť silného vetra. Aj kvôli nemu mali horskí záchranári výjazd túto noc k trom turistom, ktorí boli vyčerpaní na hrebeni Nízkych Tatier medzi Králičkou a Besnou.

Boli bez zranení, ale kvôli vyčerpaniu už nemohli ďalej pokračovať. Zostup im komplikoval aj silný vietor, ktorý fúkal rýchlosťou v nárazoch až 120 km/h.

Predpoveď počasia
Viac
Štvrtok
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd