Popoludní očakávajte na Slovensku aj búrky

Peter Minárik

Už počas dnešnej noci sa nad naše územie začala od juhozápadu nasúvať oblačnosť a v priebehu dňa sa začne nasúvať aj zrážková činnosť. Popoludní počítajte aj s búrkami.

Po niekoľkých dňoch pomerne stabilného počasia sa dnes počasie na našom území výrazne zhorší. Slnečné počasie sa dnes už neočakáva a postupne naše územie zahalia mraky. Popoludní sa pridá aj zrážková činnosť.

Počasie totiž ovplyvňuje tlaková níž so stredom nad Britskými ostrovmi a nad Severným morom. Okolo nej do našej oblasti prúdi nielen teplý, ale aj vlhký vzduch.

Práve vlhký vzduch dnes spôsobí to, že sa bude pomerne dobre labilizovať a v priebehu popoludňajších hodín sa v ňom budú tvoriť prehánky a aj búrky.

S prehánkami a s búrkami počítajte predovšetkým v západnej polovici územia a búrky by mali byť primárne sústredené do Nitrianskeho, Trnavského a postupne aj do Banskobystrického kraja. Ojedinele sa však môžu vyskytnúť aj inde. 

Prvé prehánky a búrky by mali začať vznikať na našom území v priebehu popoludňajších hodín a aktívne by mali byť až do večerných hodín.

Dnešné búrky by však nemali byť na našom území nejako výrazné. Očakáva sa pri nich len zosilnenie zrážkovej činnosti. Významnejšie nebezpečné sprievodné javy sa neočakávajú.

V priebehu zajtrajšieho dňa sa prehánková a búrková činnosť presunie nad východné Slovensko a na západe územia sa počasie stabilizuje.

Výraznejšie zhoršenie počasia je na obzore v piatok, kedy počasie začne ovplyvňovať tlaková níž, ktorá na naše územie prinesie výdatné zrážky, ktoré by mali trvať až do pondelka a prinesú desiatky milimetrov zrážok. Viac o situácii na nasledujúce obdobie sa dočítate TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd