Populácia tučniakov klesla o 77%. Môže za to zmena ekosystému

Populácia tučniakov klesla o 77%. Môže za to zmena ekosystému
Veronika Sádovská

Výsledky z nedávnej expedície vedcov prekvapili, pretože tučniaky čiapočkaté boli doteraz považované za druh s najmenšou pravdepodobnosťou výhynu.

Doteraz si vedci mysleli, že tučniaky čiapočkaté patria do tzv. bezpečnej zóny, ale posledné výsledky ich prekvapili. Za posledných 50 rokov zmizlo 77% populácie týchto vtákov.

Môže za to aj zmena ekosystému južnej časti oceánu, teda jedným z dôvodov je zmena klímy. Tučniaky sú závislé od množstva morského ľadu a živia sa rybami, kôrovcami či hlavonožcami v antarktických moriach.

A práve tieto ekosystémy a druhy v nich žijúce sa postupom času menia, čo spôsobuje aj menej dostačujúcej potravy pre tieto vtáky.

Podobne sú od ľadu závislé aj tulene či veľryby, preto aj pri týchto druhoch vedci počítajú s poklesom počtu jedincov.

Tučniak gentoo je viac prispôsobivý novým podmienkam, zdroj: pixabay/akiroq
Tučniak gentoo je viac prispôsobivý novým podmienkam, zdroj: pixabay/akiroq

Síce miera aj reprodukcie tohto druhu tučniakov sa nezmenila, pravdepodobne čelia počas svojho života novým nástrahám, na ktoré nie sú adaptované. Avšak síce počet tučniakov čiapočkatých klesá, rastie počet tučniakov Gentoos, alebo inak nazývaných ako tučniak oslí. 

Tento druh je menej závislý od ľadu, dokáže sa veľmi rýchlo adaptovať a má široký jedálniček, ktorý ho neobmedzuje tak ako iné druhy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd