Povedz aj ty rázne NIE petardám. Škodia ľuďom, zvieratám aj životnému prostrediu

Dominik Cenkner

Už o pár hodín sa prehupneme do nového roka 2021, ktorý, dúfajme, bude o niečo lepší ako tento končiaci. Súčasťou silvestrovských, resp. novoročných osláv, je pre mnohých aj ohňostroj. Prečo by však bolo lepšie, ak by petardy nadobro zmizli z našich životov?

V predchádzajúcich rokoch sme počúvali dookola tie isté výhovorky - veď je to len raz ročne, trvá to len pár minút, či zvieratá to nejako prežijú. Tento rok sa sama príroda postarala o to, že ohňostrojov bude menej. Predsa len v mnohých krajinách sú obmedzené veľkolepé oslavy z dôvodu zúriaceho koronavírusu.

A tak môže byť tento Silvester dôvodom na zamyslenie aj pre nás, prečo by sme petardy mali zo svojich životov čím skôr odstrániť. Aj keď ich používame len niekoľko minút ročne, predsa len dokážu napáchať viac škôd ako úžitku.

Ak už neberieme ohľad na zvieratá či životné prostredie, berme ho aspoň sami na seba. Záchranári počas silvestrovskej noci evidujú každoročne desiatky prípadov, kedy si práve ľudia spôsobili rôzne zranenia pri zaobchádzaní s pyrotechnikou.

Nejde pri tom len o malé popáleniny či odreniny. Aj odtrhnutý prst je v mnohých prípadoch len malým zranením oproti amputovanej celej ruke. Nehovoriac o poraneniach očí či dokonca sluchu. Petardy môžu dokonca spôsobiť problémy aj ľuďom, ktorí s nimi vôbec nemanipulujú. Za všetkých spomeňme starých ľudí, ktorým môže hluk spôsobiť aj infarkt.

Niektorí ľudia dokonca slovo ohľaduplnosť vo svojom slovníku nepoznajú. Petardy potom odpaľujú aj v prostredí, kde je to vyslovene zakázané. Medzi takéto územia patria národné parky. Množstvo zvierat má z ohňostrojov traumu, mnohé z nich oslavy nového roka neprežijú.

Pripomienkou toho je aj prípad z prelomov rokov 2017 a 2018, kedy počas novoročných osláv v Prahe zomrelo niekoľko labutí. Áno, vplyvom ohňostrojov. Aby toho nebolo málo, spadli rovno medzi ľudí na námestí.

Na záver spomeňme aj nepriaznivý vplyv na životné prostredie. V uliciach, ale aj v prírode nielenže ostáva značný bordel, ale po výbuchoch ostáva v ovzduší tiež vyššia koncentrácia oxidu uhličitého, oxidu síry a oxidu dusíka. Farby v ohňostrojoch tiež do ovzdušia dostávajú ťažké kovy.

Ak si nevieme predstaviť vstup do nového roka bez ohňostrojov, nechajme to aspoň na odborníkov. Oveľa lepšie by však bolo, ak by sme sa postavili a povedali rázne nie petardám. Škody, ktoré vzniknú počas tých pár minút, nám za to snáď nestoja.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd