Povodne pod Tatrami. Z tatranských štítov sa valí voda

Peter Minárik

Intenzívne zrážky v Tatrách spôsobujú poriadne nepríjemnosti. Zo štítov sa valí voda, ktorá v nižších polohách spôsobuje povodne.

Za uplynulých 24 hodín spadlo v našich Vysokých Tatrách aj viac ako 100 mm zrážok. Horské potoky a riečky sa už včera večer zmenili na poriadne vodopády. Vodopády tečú aj cez turistické trasy. Neodporúča sa tak pohyb vo Vysokých Tatrách. Voda sa doslova valí do údolia.

V údoliach voda prudko dvíha vodné toky. Rieka Belá v Podbanskom, na ktorej sa najviac prejavujú výdatné zrážky vo Vysokých Tatrách alebo topiaci sa sneh sa vyšplhala až na úroveň 3. povodňového stupňa. 

Stúpajú aj ďalšie prítoky Váhu a Oravy. Vodohospodári tak majú pohotovosť a začali s reguláciou Vážskej kaskády. Prvú vlnu zachytí Liptovská Mara. 

Problémy majú aj v susednom Poľsku a to najmä v Povodí Dunajca. Voda už zaplavila prvé dediny a výdatné zrážky sa očakávajú aj počas dnešného dňa. Platia najvyššie hydrologické výstrahy. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd