Povodne sužujú aj okolité štáty. Na Balkáne prežívajú 100-ročnú vodu

Peter Minárik
Tlaková níž, ktorá dostala pomenovanie Yvette sa naďalej nachádza nad Balkánom a prináša aj do našej oblasti veľmi výdatné zrážky, ktoré dvíhajú toky.
Vo štvrtok dosiahla tlaková níž Yvette nad Balkánom a strednou Európou svoju najvyššiu silu. Vietor v našej oblasti vyvracal stromy, strhával strechy a elektrické vedenia. V priebehu večera začal vietor slabnúť, ale naopak zrážky začali naberať na intenzite. Tie už spôsobujú výrazné problémy nielen u nás, ale aj v okolitých krajinách. Najkritickejšia situácia je na Balkáne.

Povodne trápia južné Poľsko aj Českú republiku
Mohutné zrážky, ktoré zasiahli oblasť južného Poľska a východné okresy Českej republiky pri hraniciach so Slovenskom a s Poľskom priniesli za posledných 24 hodín až okolo 100 mm zrážok, čo sú mierne nižšie úhrny ako sa pôvodne očakávalo.
Predpovede hovorili, že do soboty môže spadnúť až okolo 200 mm zrážok, reálne to však vyzerá na úhrny okolo 150 mm. Aj tieto zrážkové úhrny však na juhu Poľska spôsobujú veľké problémy. Zrážková intenzita začala naberať na sile v priebehu včerajších večerných hodín. Najvýraznejší vzostup zaznamenali poľskí hydrológovia na rieke Raba v Mysleniciach. Včera o 14:00 dosahovala hladina rieky úroveň 193 cm, no o 19:00 to už bolo 430 cm. V priebehu niekoľkých hodín sa tak hladina rieky zvýšila až o 2 metre.
Rozvodnených je však mnoho riek na juhu Poľska, najmä v Malopoľskom vojvodstve a môžu za to výdatné zrážky na náveterných stranách Vysokých Tatier.

 
VIDEO: Rieka Raba v Mysleniciach

Mapa rozvodnených riek na juhu Poľska, zdroj: tvn24.pl
 
Intenzívne zrážky sužujú aj východné regióny Českej republiky. Tu v priebehu štvrtka spadlo okolo 40 mm, v horských oblastiach až do 100 mm zrážok. Český hydrometeorologický ústav pred povodňami varuje najmä okres Frýdek-Místek a Karviná, kde platí výstraha 3. stupňa pred povodňovým ohrozením. Najkritickejšia situácia bola zaznamenaná na profile rieky Olše v Českom Tešíne, kde sa hladina v priebehu troch hodín zvýšila až o 1 meter.
Najvážnejšia situácia bola v Českom Tešíne na toku Olše
Kombinácia radarových meraní a zrážkomerov vykazujú, že na Morave spadlo až cez 100 mm, zdroj: ČHMÚ
 
Na Balkáne 100-ročné povodne
Celkovo najhoršia situácia panuje na Balkáne. V Bosne prší prakticky neustále od utorka a pršať by malo až do konca týždňa. Bosnianski meteorológovia informovali, že zrážky, ktoré spadli v Bosne sú najvýdatnejšie od roku 1892, kedy začali datovať merania.
Úrady v Bosne a Hercegovine nasadili na pomoc tisíckam postihnutým na juhu a východe krajiny aj armádu. Vojenské helikoptéry museli evakuovať niekoľko desiatok ľudí zo zaplavených domov v mestečku Maglaj po tom, čo rieka Bosna prudko vzrástla na svoju rekordnú úroveň a zobrala so sebou most.

 
Problémy neobišli ani hlavné mesto Bosny a Hercegoviny. V dôsledku silných dažďov museli uzavrieť most v centre mesta. Silný vietor, ktorý dosahoval rýchlosť víchrice prerušil dodávky elektrickej energie pre zhruba 50 000 domácností.
100-ročné povodne evidujú aj v Srbsku. Srbský premiér do boja so záplavami taktiež zapojil armádu. Bez dodávok elektrickej energie je v krajine zhruba 100-tisíc domácností. Srbskí meteorológovia uviedli, že za posledných 40 hodín spadlo v krajine toľko zrážok, čo je priemer za celý apríl a máj.
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd