Požiar pri Černobyle, ktorý zvyšuje radiáciu nie je pod kontrolou

Černobyľ Peter Minárik

Minulú sobotu vypukol v oblasti bývalej jadrovej elektrárne Černobyľ požiar. V zakázanej zóne sa rozhorel lesný porast. Jeden požiar hasiči síce uhasili, no rozhorel sa ďalší v tesnej blízkosti bývalej elektrárne.

V oblasti bývalej jadrovej elektrárne Černobyľ v oblasti jej zakázanej zóny vypukol ešte minulú sobotu požiar. S ním bojovali hasiči niekoľko dní a podarilo sa ho uhasiť, no medzičasom sa rozhorel ďalší požiar, ktorý je ešte bližšie bývalého vybuchnutého bloku jadrovej elektrárne Černobyľ.

Požiar, ktorý vypukol minulú sobotu a spôsobil ho jeden z miestnych obyvateľov sa síce podarilo uhasiť, no ledva si hasiči vydýchli a už sa rozhorel ďalší požiar. 

Ako vidieť na animácii, tak ďalší požiar vypukol v tesnej blízkosti Černobyľu. 

S požiarom aktuálne bojuje 380 hasičov a desiatky kusov techniky. Zasahujú aj lietadlá, ktoré zhodili už viac ako 300 ton vody.

Táto oblasť je pomerné náchylná na lesné požiare. Tie vypuknú predovšetkým na jar, keď obyvatelia začiatkom jari vypaľujú suchú trávu, čo je rozšírená prax v bývalých sovietskych republikách. 

Požiar sa následne rozšíri do okolia a je ťažké ho dostať pod kontrolu a to obzvlášť v tomto roku, kedy je pôda po suchej zime vypriahnutá.

Polícia už zatkla aj 27-ročného mladíka, ktorý spôsobil požiar minulú sobotu. Podľa jeho slov podpálil trávu pre zábavu, no pre silný vietor sa požiar rýchlo rozšíril do lesa.

V dôsledku požiaru v zakázanej zóne jadrovej elektrárne Černobyľ, ktorá je dlhodobo kontaminovaná, namerali až 16-násobne zvýšenú radiáciu. Požiar uvoľňuje do okolia rádioaktívne častice. 

Úrady však informovali, že zvýšená radiácia je len dočasná počas toho ako požiar spaľuje kontaminovanú pôdu a lokalizovaná je len na oblasť jednotlivých ohnísk požiarov. Nešíri sa mimo oblasť požiaru a po uhasení alebo spálení danej oblasti sa rádioaktivita vracia do normálu. 

V Kyjeve ani v okolí úrady nezaznamenali zvýšenú rádioaktivitu. Včera taktiež maďarské úrady informovali, že v súvislosti s požiarom v zakázanej zóne černobyľskej elektrárne na území Maďarska taktiež nezaznamenali zvýšenú rádioaktivitu. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd