Požiare na Sardínii už zasiahli plochu viac než 20 tisíc futbalových ihrísk

Dominik Cenkner

Sardínia v posledných dňoch bojuje s ničivými požiarmi. Talianska vláda už o pomoc požiadala aj Európsku úniu.

Rozsiahle požiare vypukli na Sardínii ešte v sobotu. Doposiaľ zničili už viac ako 20 tisíc hektárov porastu.

Záchranári museli evakuovať približne 1500 ľudí. Plamene na západe Sardínie medzi tým poškodili radu domov, zničili poľnohospodársku pôdu a vyžiadali si aj mŕtve poľnohospodárske zvieratá.

Dobrou správou je, že z ľudí doposiaľ nik neprišiel o život. Úrady nehlásia ani žiadnych zranených. Škody však budú obrovské. Len obnova zhorených porastov potrvá podľa odhadov 15 rokov.

Čo stojí za ničivými požiarmi vyšetruje polícia. Mohlo sa stať napr. aj to, že vyhodené sklo začalo fungovať ako lupa a zapáli tak nejaký úsek. Sardínia je pritom povestná svojim typickým vetrom, takže sa z malého požiaru môže v priebehu momentu stať ničivý živel.

S požiarmi bojujú aj v ďalších štátoch

Pomoc talianskym hasičom poskytlo aj Grécko. Ide o poskytnutie dvoch lietadiel.

Grécko však taktiež bojuje s lesnými požiarmi. V priebehu pondelka zaznamenali hasiči v tejto krajine 50 ohnísk. Situácia by sa mala ešte zhoršiť.

Krajinu totiž čakajú extrémne horúčavy. Informovali sme vás o nich v tomto článku.

S najväčším lesným požiarom tohtoročného leta bojuje aj Katalánsko na severovýchode Španielska. Hasičom sa tam však už podarilo ohraničiť 80 % horiacej oblasti, aby sa požiar ďalej nešíril.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd