Požiare na Sibíri sú ničivé. V Jakutsku ich hasia už aj „umelým“ dažďom

Veronika Salayová

Požiare na Sibíri sú také rozsiahle, že ruská vláda sa rozhodla pre radikálny krok − požiare v Jakutsku hasia umelo vyvolaným dažďom. 

Rusko sa rozhodlo v boji proti ničivým požiarom na Sibíri využiť špeciálne lietadlo s chemickými látkami za účelom vyvolania „umelého“ dažďa. 

V troch okresoch Jakutska, kde zúria nekontrolovateľné požiare na obrovskej ploche v ťažko dostupnom teréne, Ruská federálna služba vzdušnej ochrany lesov, tzv. Avialesochrana, vyvolala umelé dažde. 

Zrážky vyvolali pomocou špeciálneho lietadla Antonov An-26, ktoré do ovzdušia vypúšťalo látku s jodidom strieborným, ktorý v mrakoch zvyšuje kondenzáciu vody, čo pri reakcii vyvolá dážď. 

Vláde sa podarilo týmto spôsobom čiastočne zmierniť ničivé požiare v Jakutsku.

Zadymené obce a mestá

V Jakutsku aktuálne horí 208 prírodných požiarov s celkovou rozlohou takmer 1,5 milióna hektárov, ktoré je vidieť aj z vesmíru.  Okrem požiarov mestá a obce bojujú s vysokou zadymenosťou.

Dym z požiarov znečistil ovzdušie v 107 obciach a mestách Jakutska, vrátane hlavného mesta Jakutsk. Ruské úrady ubezpečili, že stav ovzdušia nepretržite monitorujú.

Príčinou lesných požiarov v Jakutsku na ruskom Ďalekom východe je globálne otepľovanie, uviedol najvyšší predstaviteľ Jakutskej republiky Ajsen Nikolajev. „Vidíme, že v Jakutsku je každým rokom teplejšie. Tento rok prežívame najteplejšie a najsuchšie leto od konca 19. storočia,“ uviedol Nikolajev.

Sibír sa otepľuje oveľa rýchlejšie než iné časti sveta. Napríklad tohtoročný jún bol najteplejším mesiacom v Jakutsku od roku 1888.


      

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd