Požiare na Sibíri sú také rozsiahle, že ich vidno z vesmíru

Veronika Salayová

Sibír už niekoľko týždňov trápia rozsiahle požiare, ktoré vznikajú v dôsledku teplého a suchého počasia. V dvoch sibírskych oblastiach je dokonca vyhlásený aj mimoriadny stav. 

V najchladnejšej ruskej republike Jakutsko horí približne 230 ničivých lesných požiarov. Tie sa však vyskytujú hlavne v ťažko prístupných miestach, kde sa hasiči nevedia dostať. Požiar sa hasí prostredníctvom vrtuľníkov.

Najväčšia plocha v týchto dňoch horí asi 50 km južne od polárneho kruhu na západ od rieky Lena. Tieto požiare sú až také rozsiahle, že je ich vidieť aj z vesmíru, ako ich zachytáva satelitná snímka Sentinel-2. 

Mimoriadny stav z dôvodu lesných požiarov vyhlásili v Krasnojarsku a Irkutsku, kde o život prišiel skúsený 42-ročný hasič. 

V Krasnojarskom kraji horí viac ako sto ničivých požiarov. Plamene sa rozšírili aj na Čukotku a Kamčatku. 

Počasie požiarom veľmi nepraje. Aj v nasledujúcich dňoch sa v týchto oblastiach počíta s vyššími teplotami bez dostatočného množstva zrážok na uhasenie lesných požiarov.

„Toto je zďaleka jeden z najhorších, ak nie najhorší rok, aký sme kedy zažili s požiarmi,“ uviedla Nikita Zimov, riaditeľka Pleistocénneho parku na severovýchode Jakutska. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd