Požiare neutíchajú: Dym z plameňov vidieť aj z vesmíru

Požiare neutíchajú: Dym z plameňov vidieť aj z vesmíru
Kalifornia Veronika Salayová

V Kalifornii zúria od pondelka silné požiare na ploche 240 hektárov, čo je približne rozloha Košíc. Vyhliadky však nie sú optimistické. Meteorológovia vydali výstrahu pred silným vetrom v nárazoch 80 až 100 km/h.

Hasiči bojujú s obrovskými plameňmi v južnej Kalifornii. Situáciu im mimoriadne sťažuje vietor, ktorý však v nasledujúcich dňoch neustane, práve naopak.

Krajinu by mal zasiahnuť vietor Santa Ana, čo by znamenalo, že budú hroziť ďalšie požiare.Vietor Santa Ana je regionálny meteorologický fenomén.

Predpokladá sa, že vo štvrtok dosiahne rýchlosť 80 až 110 kilometrov za hodinu, čo zvyšuje riziko iskier a zapálenia lesných požiarov v okolitých oblastiach.

Požiar donútil 9 000 ľudí, aby opustili svoje domovy a zhorelo aj mnoho rezidentných domov. S požiarmi bojuje zhruba 1 100 hasičov.

V stredu vypukol ďalší požiar v južnej časti štátu v oblasti údolia Simi, pričom bolo nutné evakuovať prezidentskú knižnicu Ronalda Reagana a okolité domy.

Národná meteorologická služba vydala varovanie najvyššieho stupňa pred požiarom v okresoch Los Angeles a Ventura, ktoré zahŕňajú aj údolie Simi.

Mohutný požiar v južnej Kalifornii je dokonca vidieť aj z vesmíru. Snímky zachytila jedna z vesmírnych staníc.

Vedci spojili nárast frekvencie a intenzity lesných požiarov so zmenou klímy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd