Požiare v Kanade vyvolali silné búrky. Za 15 hodín udrelo 700 000 bleskov. Čo za to môže?

Peter Minárik

Severozápad Kanady sužujú rozsiahle lesné požiare a to po vlne intenzívnych horúčav. Tieto požiare však spôsobujú v oblasti aj búrky, ktoré produkujú ohromné množstvo bleskov.

Západná časť USA a severozápad Kanady sužuje už niekoľko dní mimoriadne horúce počasie, pri ktorom sa teploty šplhajú vysoko nad hranicu +40 °C.

Takáto vlna horúceho počasia prináša extrémne sucho a následne stačí len malý podnet k tomu, aby vznikli požiare. Tie, ktoré sa v tejto oblasti vyskytujú sa pritom stále viac a viac rozširujú a to v dôsledku búrok.

Požiare produkujú búrky

Je to pre mnohých pomerne prekvapivé, ale horúce počasie a požiare môžu spôsobiť aj búrky. Rekordné horúčavy a rozsiahle požiare spolupracujú na vytvorení oblačnosti typu kumulonimbus, ktorý sa vytvára nad zdrojom tepla, známy ako Cumulonimbus flammagenitus

Tieto búrkové mraky potom chrĺia intenzívnu spŕšku bleskov, čo požiare rozdúchava v ďalších oblastiach, kde blesky udierajú.

V praxi ide o veľmi nebezpečný začarovaný kruh: požiare pomáhajú vytvárať typ mraku, ktorý produkuje blesk, ktorý je zase schopný vznietiť ďalšie požiare.

Extrémna blesková aktivita

Medzi 30. júnom a 1. júlom zaznamenali meteorológovia nad oblasti Britskej Kolumbie a severozápadnej Alberty za 15 hodín rekordných 710 177 bleskov.

zaznamenané blesky nad Kanadou
zaznamenané blesky nad Kanadou

Z tohto počtu bolo 112 803 bleskov medzi nebom a zemou a zvyšných 597 314 bleskov bolo medzioblačných. 

Táto blesková aktivita je pomerne nezvyčajná. Pre porovnanie, v priebehu pár hodín tu udrelo 5% z celkového počtu zaznamenaných bleskov nad celým územím Kanady za celý rok.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Zajtra
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
11 °C / -2 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd