Pozor na priame slnko: UV index na Slovensku je vysoký

Veronika Salayová

Na Slovensku panuje v posledných dňoch veľmi horúce počasie. S teplotami stúpa aj UV index, ktorý v týchto dňoch dosahuje vysoké hodnoty.

Všeobecne sa dá povedať, že čím vyššie je Slnko nad obzorom, tým je UV index vyšší, samozrejme, za bezoblačného počasia.

V našej geografickej oblasti sa UV index pohybuje v rozmedzí od 0 do 9. Práve v období okolo letného slnovratu dosahuje najvyššie čísla.

UV index je vysoký

V týchto dňoch stúpa UV index na Slovensko veľmi vysoko, a to až za hodnotu 8, čo predstavuje potenciálne riziko úpalu a rýchleho spálenia pokožky. 

Počas včerajšieho dňa napríklad UV index vystúpil v Gánovciach na hodnotu 8,7 o 13.07 hod., čo prestavuje veľmi vysoké riziko poškodenia kože. 

Hodnota UV indexu včera v Gánovciach. Zdroj: SHMÚ
Hodnota UV indexu včera v Gánovciach. Zdroj: SHMÚ

UV index je všeobecne najvyšší v čase od 10.00 do 15.00 hod. a vrcholí okolo 13.00 hod. V tomto časovom rozmedzí sa treba vyhýbať pobytu vonku na priamom slnku. 

Ohrozené sú najmä deti a starší ľudia

Platí, že čím je UV index vyšší, tým je vyššie aj riziko spálenia kože. Hrozí totiž veľmi rýchle spálenie pokožky, a to najmä pre ľudí s citlivou pokožkou, ktorí sa môžu spáliť už v priebehu 30 minút.

Okrem toho hrozí aj úpal a prehriatie organizmu, a to najmä u detí a starších ľudí. 

Ochrana odevom, pokrývkou hlavy, ochranným krémom a okuliarmi je počas vysokého UV indexu nutnosťou. Dodržiavať pitný režim je samozrejmosťou. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd