Pozor: Na Slovensko sa valia búrky a vlna výrazného dažďa

Peter Minárik

Na Slovensko sa chystá ďalšia vlna veľmi nepriaznivého počasia. Záver pracovného týždňa prinesie na naše územie intenzívnu búrkovú činnosť, ktorú vystriedajú výraznejšie zrážky.

Na naše územie mieri nepriaznivé počasie, ktoré bude na našom území vystrájať od piatkového poludnia až do sobotňajšieho popoludnia. Najskôr nás čakajú početné prehánky a búrky, ktoré následne prejdú do výraznejšieho dažďa.

Za zhoršenie počasia, ktoré zasiahne nielen Slovensko, ale aj oblasti v okolí severného Jadranu, či Balkánu môže tlaková níž, ktorá sa už v noci začne prehlbovať v oblasti Jadranského mora a počas zajtrajšieho dňa sa dostane cez Chorvátsko nad Maďarsko, kde sa usadí a bude sa postupne vypĺňať.

Táto tlaková níž tak bude mať dominantný vplyv na počasie pri Jadrane, v Alpách, v Maďarsku a aj na Slovensku.

Tlaková níž sa nad Jadranským morom začne prehlbovať už počas nasledujúcej noci a od zajtrajšieho rána čakajú prehánky a búrky najmä Alpy, Taliansko a Chorvátsko. Následne sa dá tlaková níž do pohybu smerom nad Maďarsko a búrky sa začnú objavovať v Slovinsku, v centrálnom Chorvátsku, v Maďarsku, v Rakúsku a postupne aj na našom území.

Táto poloha tlakovej níže totiž spôsobí dve veci. Jednak bude do našej oblasti prinášať teplejší vzduch a súčasne, prítomnosť tlakovej níže zabezpečí pomerne vlhký vzduch s vysokými hodnotami rosných bodov. Na pocit tak bude dusnejšie a takéto prostredie je pre búrky doslova ideálne. Teplý a vlhký vzduch sa dobre labilizuje a v takomto prostredí sa búrkam darí.

Tlaková níž zabezpečí do Európy nielen prehánky a búrky, ale aj výraznejšie zrážky, ktoré môžu priniesť dokonca až desiatky milimetrov zrážok.

Na Slovensku sa počasie začne zhoršovať už v piatok dopoludnia. Na západnom a strednom Slovensku sa budú tvoriť prvé prehánky a búrky, ktoré sa postupne rozšíria aj nad západnú časť východného Slovenska a jednotlivé búrkové bunky budú postupovať od juhozápadu smerom k severovýchodu.

Búrky budú spočiatku prinášať predovšetkým výraznejší prívalový dážď a v priebehu zajtrajšieho popoludnia sa nebezpečným javom stane aj ojedinelé krupobitie.

V priebehu popoludnia by mali búrky naberať na sile a nie je vylúčené, že sa vytvorí aj kompaktnejší búrkový celok v podobe multiciel, prípadne aj superciel. 

Zaujímavý a pomerne nejasný je vývoj počas piatkového večera. Numerické modely totiž predikujú to, že sa nad Slovinskom, Chorvátskom a Maďarskom môže vytvoriť výrazná búrková vlna, ktorá vo večerných hodinách a v prvej polovici noci dorazí postupne od juhozápadu nad západné Slovensko.

Aktuálne sa očakáva, že sa na čele tejto vlny budú vyskytovať búrky, ktoré postupne prejdú do výraznejšieho dažďa. V tomto je však stále pomerne veľká nejasnosť. Všetko to bude závisieť od prípadnej zostávajúcej lability vzduchu.

Každopádne, ak by sa aj búrky nevyskytli, tak numerické modely očakávajú, že počas noci na sobotu a v priebehu sobotňajšieho dopoludnia čaká západnú polovicu územia pomerne výrazný dážď.

Piatkový deň tak ukončia búrky a výraznejší dážď. V niektorých oblastiach by podľa predpovedí mohlo spadnúť aj viac ako 50 mm zrážok.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd