Pozor, na Slovensku prevláda nebezpečná smogová situácia. Kde?

Veronika Salayová

Na našom území prevláda nebezpečná smogová situácia, ktorá môže ohroziť zdravie obyvateľov. Kde radšej nechodiť von?

SHMÚ vyhlásil na našom území nepriaznivú smogovú situáciu. V Jelšave a okolí boli prekročené limity znečisťujúcich látok. 

Príčinou vzniku tejto nebezpečnej situácie sú vysoké emisie PM10 z vykurovania tuhým palivom a z ďalších lokálnych zdrojov, ako aj nepriaznivé rozptylové podmienky vďaka polohe v horskej doline, uvádza SHMÚ.

Vzhľadom na nepriaznivé rozptylové podmienky možno očakávať vysoké koncentrácie PM10 aj v susedných dolinách a kotlinách, v ktorých sa nachádzajú relevantné zdroje PM10, ďalej informuje ústav. 

Kto je ohrozený?

Zlou smogovou situáciou sú najviac ohrození starí ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo-cievnej sústavy, alergici a astmatici, veľmi malé deti či tehotné ženy. 

Akútne účinky sa môžu u citlivých ľudí prejaviť dráždením očí, nosa a hrdla, pocitom tlaku na prsiach, kašľom či bolesťami hlavy.

Ľuďom sa odporúča, aby svoj pobyt v exteriéri znížili na minimum a nevetrali. Vyhlásenie tohto stavu platí do odvolania. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd