Pozor na vietor! Na západe začína silnieť. Bude veľmi veterno

Peter Minárik

Nasledujúce hodiny nás čaká poriadne veterné počasie, ktoré bude komplikovať pohyb predovšetkým na západe a severozápade. Najsilnejší vietor bude počas dnešného dňa.

Nedeľa prinesie na naše územie miernu zmenu v charaktere počasia. Výrazne sa na synoptickej situácii nič nezmení, avšak predsalen nás už čaká trošku iný priebeh dňa.

Naďalej síce bude teplo, keďže do našej oblasti bude prúdiť teplý a vlhký vzduch od juhu, ale v porovnaní s včerajším dňom dnes bude viac oblačnosti, rozfúka sa vietor a večer aj zaprší. Čo zostane sú vysoké teploty.

Cez strednú Európu sa presúva tlaková níž

Počasie totiž dnes ovplyvní prechod plytkej tlakovej níže, ktorá sa bude presúvať cez Francúzsko, Nemecko ďalej smerom nad Baltské more, kde sa bude ďalej prehlbovať.

Postup tejto tlakovej níže spôsobí to, že medzi ňou a tlakovou výšou, ktorá sa nachádza nad Balkánom a po jej okraji k nám prúdi teplý a vlhký vzduch zosilnie do našej oblasti príliv teplého a vlhkého vzduchu.

Nárast tlakového gradientu spôsobí silnejší vietor v našej oblasti.

Vietor zosilnie popoludní

Na našom území začne v priebehu dnešného dňa z hodiny na hodinu silnieť vietor, pričom nárast intenzity treba očakávať okolo 10:00 predovšetkým na západnom Slovensku a v severozápadnej polovici Slovenska.

Najsilnejšie nárazy by vietor mal na Slovensku dosahovať medzi 12:00 až 14:00, kedy bude dosahovať nárazy okolo 15 m/s, ale na západe a severozápade môžu nárazy vetra dosahovať rýchlosť 20 až 25 m/s.

Vietor by mal na našom území slabnúť dnes večer, kedy od juhozápadu postupne dorazia na naše územie zrážky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd