POZOR: Večer zasiahne Slovensko víchrica. Všetko to začne od 18:00

Peter Minárik
Naše územie čaká mimoriadne búrlivý deň. Večer môže silný vietor s nárazmi o sile mohutnej víchrice priniesť materiálne škody.

Zatiaľ čo väčšina dnešného dňa bude pokojná, tak večer očakávame mimoriadne búrlivý. Slovensko zasiahne veľmi silný vietor, ktorý bude vyvracať stromy a môže strhávať strechy. Nárazy vetra by sa mohli pohybovať až okolo 30 m/s.

K nášmu územiu sa bude blížiť studený front, ktorý podvečer začne ovplyvňovať počasie u nás. Studený front však nebude veľmi výnimočný a dokonca na západ nemusí priniesť ani žiadne zrážky. Pozornosť však budí vietor. Očakáva sa totiž veľmi výnimočná situácia. 

Na poludnie sa očakáva, že sa v oblasti Vysočiny začne prehlbovať tlaková níž, ktorej tlak v strede bude dosahovať 1002 hPa. Táto tlaková níž sa v priebehu popoludnia začne presúvať cez východné Rakúsko až nad juh západného Slovenska. 

Súčasne sa však od západu cez hrebeň Álp bude rýchlo rozširovať výbežok vyššieho tlaku vzduchu a v ňom sa nad Alpami vytvorí nová tlaková výš vo vyšších vrstvách s tlakom v jej strede na úrovni 1017 hPa. Tlakový gradient tak bude veľmi výrazný a dnes budeme pociťovať výrazné zmeny tlaku vzduchu. Táto situácia však spôsobí, že jednotlivé tlakové útvary zosilnia prúdenie, ktoré pocítime aj na našom území.

 

Medzi týmito dvoma tlakovými útvarmi totiž začne silnieť severozápadný vietor, ktorý postupne dosiahne nárazy ojedinele až cez 100 km/h. 

Vietor by mal začať silnieť okolo 18:00 v oblasti Záhoria a postupne by sa mal rozširovať smerom nad Podunajskú nížinu. Najhoršie by to v oblasti Záhoria a Bratislavy malo byť okolo 19:00 a v oblasti Podunajskej nížiny okolo 20:30.

 

Vietor by mal postupne silnieť aj na zvyšku územia, no maximálne nárazy by sa mali pohybovať do 20 m/s. Vyššie budú len na horách.

V oblasti západného Slovenska sa preto radšej večer zdržujte v interiéri, nenechávajte autá v blízkosti stromov a zabezpečte neukotvené predmety. Počítajte aj s problémami v doprave a preto sa na predĺžený víkend vydajte najlepšie ešte pred 18:00. Viac o situácii v jednotlivých okresoch Slovenska nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd