Pozorovanie Mesiaca niekde prekazí zvyšková oblačnosť

Peter Minárik

V teplom a vlhkom vzduchu sa dnes tvoria početné prehánky a búrky. Tých bude postupne pribúdať a vo večerných hodinách môžu prekaziť pozorovanie úplného zatmenia Mesiaca.

Búrky sa budú tvoriť na našom území až do neskorších večerných hodín. Oblačnosť, ktorá po nich zostane pravdepodobne prekazí pozorovanie zatmenia na niektorých miestach Slovenska.

Kde budú vhodné podmienky ?

Vhodné podmienky pre pozorovanie zatmenia budú dnes večer najmä na východe Slovenska. Tu sa v suchšom vzduchu nebude tvoriť toľko prehánok a búrok ako na strednom či západnom Slovensku. Na východe bude večer takmer jasno až polojasno a zatmenie si tu môžu naplno užiť.

Takto bude prebiehať zatmenie Mesiaca

Ako bude na zvyšku územia ?

Modely rátajú na strednom a západnom Slovensku s oblačnou oblohou, pokrytou oblačnosťou z približne 50-80%. Vyskytovať sa bude ako vysoká a stredná, tak aj nízka oblačnosť. Tu sa vytvára výhoda pre stredné Slovensko. Pokiaľ sa totiž niekto vydá do vyšších polôh, nízkej oblačnosti sa vyhne a šance tak budú vyššie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd