Pozostatky hurikánu k nám prinesú dážď, vietor aj sneženie

Peter Minárik
Hurikán Gonzalo, ktorý sa aktuálne nachádza nad Atlantikom suverénne mieri do Európy a vo výraznej miere tu ovplyvní počasie.
Cez víkend zasiahol hurikán predovšetkým oblasť Bermúd, kde prinášal intenzívne zrážky a silný vietor s rýchlosťou až okolo 170 km/h. Vietor vyvrátil množstvo stromov a strhával elektrické vedenia. Bez dodávok elektrickej energie sa ocitlo zhruba 30 000 domácností. Hurikán si vyžiadal jednu obeť. Teraz hurikán mieri k Britským ostrovom, kde začne počasie ovplyvňovať v priebehu dnešného popoludnia. Následne zvyšky hurikánu postúpia a do strednej Európy.

Exhurikán prinesie dážď, vietor a citeľné ochladenie
Pozostatky hurikánu v priebehu dnešného popoludnia prinesú na Britské ostrovy dážď a silný vietor s rýchlosťou okolo 100 km/h. Britskí meteorológovia pre mnohé oblasti vydali výstrahy.
Počasie u nás sa zmení v noci na utorok, kedy práve po okraji tlakovej níže, ktorá je pozostatkom hurikánu a bude ležať severne od Škótska postúpi do našej oblasti studený front. Noc na utorok bude upršaná, ale v priebehu dňa sa počasie prechodne ustáli.

Výrazný zvrat v počasí nás čaká v stredu
Podľa aktuálnych predpovedí to vyzerá, že vykurovacia sezóna začne uprostred týždňa na celom území. Nad Ruskom sa v týchto dňoch hromadí masa studeného vzduchu, ktorá priniesla mrazy a v Petrohrade a v Moskve prvé sneženie.  Práve tlaková níž, ktorá sa bude presúvať zo Škótska cez naše územie smerom na juhovýchod vtiahne do našej oblasti tento studený vzduch.

Od stredy nás čaká zamračené, daždivé a veterné počasie. Denné teploty sa v stredu dostanú na +8 až +14°C, ale vo štvrtok len na +5 až +11°C. Na severe bude ešte chladnejšie a teploty sa môžu pohybovať len okolo +3°C. Okrem dažďa a vetra nás čaká aj sneženie. Nasnežiť by malo približne od nadmorskej výšky 1000 metrov
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd