PRÁVE SA DEJE: Postupujú búrky na čele so shelf cloudom

Peter Minárik

Cez Maďarsko v týchto chvíľach postupujú výrazné búrky, na čele ktorých sa vytvára nádherný shelf cloud. Ten pozorujú na mnohých miestach západného Maďarska a môže sa vyskytnúť aj na juhu Podunajskej nížiny.

Cez západné Maďarsko sa v týchto chvíľach presúvajú výrazné búrky, ktoré sa sformovali do SQL. Skratka SQL znamená squall-line a je to označenie pre komplex búrok, ktoré sa vďaka podpore dynamiky viažu do štruktúry, pričom vytvoria štruktúru búrok, ktorá sa tiahne aj niekoľko stoviek kilometrov. 

Na radare môžete SQL pozorovať jasnými červenými farbami na čele postupujúceho búrkového komplexu.

Búrkové squall-lines bývajú veľmi nebezpečné najmä čo sa týka sily vetra. Ten silnie tesne pred búrkami a môže dosahovať nárazy cez 20-30 m/s. Práve búrková SQL spôsobuje rozsiahlejšie materiálnejšie škody. Vietor totiž napácha škody na viacerých miestach. 

Aktuálne postupuje SQL cez západné Maďarsko a ako vidieť na mape poryvov vetra, tak na jej čele skutočne dochádza k výrazným nárazom vetra. Nárazy vetra dosahujú rýchlosť až 20 m/s.

Búrková squall-line je príznačná aj tým, že na jej čele sa vytvára shelf cloud. 

Shelf cloud sa vytvára na hranici vytekajúceho studeného vzduchu zospodu búrky a ,,vtekajúceho" teplého vzduchu do búrky vo vyšších hladinách z predu. 

Podobné búrky sa môžu dnes vyskytnúť na viacerých miestach. Vo vlhkom vzduchu je pri búrkach shelf cloud častým javom. 

Vzduch, v ktorom sa búrky tvoria je veľmi vlhký a oblačnosť sa tak vyskytuje relatívne nízko nad povrchom. V takomto vzduchom sa pri mohutnejších búrkach často tvorí aj oblačnosť typu arcus (známy aj ako ,,shelf cloud").

Nižšie nájdete fotogalériu z mnohých miest západného Maďarska v ktorej sú práve fotografie shelf cloudu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd