Prečo je hurikán Florence taká hrozba ?

Južná Karolína Peter Minárik

Mohutný hurikán Florence dnes zasiahne východné pobrežie USA. Prinesie predovšetkým rozsiahle záplavy a silný vietor.

Hurikán Florence, ktorý dnes zasiahne Severnú a Južnú Karolínu púta pozornosť už od svojho vzniku.

Hurikán pomerne rýchlo rástol. Z druhej na štvrtú kategóriu sa dostal len v priebehu pár hodín, čo je pomerne nezvyčajné. 

Veľké obavy panujú najmä pri príchode hurikánu. Tzv. hurikánová vlna má totiž šancu zabiť najviac ľudí. Hurikán by mal priniesť na začiatku až 6-metrové vlny, čo môže spôsobiť na pobreží rozsiahle škody. Pritom už vlny nad 3,5 metra sú na východnom pobreží USA životu nebezpečné.

Najväčšie obavy však panujú z intenzívnych dažďov. Hurikán totiž po svojom vstupe nad pevninu začne nielen slabnúť, ale jeho postup sa začne aj spomaľovať, čo prinesie oveľa viac zrážok. Podľa aktuálnych odhadov môže v najpostihnutejších regiónoch spadnúť 500 až 900 mm zrážok.

Hurikán môže spôsobiť veľa škôd a obetí aj preto, že veľa obyvateľov totiž s hurikánmi nemá skúsenosť a nevedia ako sa v takejto situácii správať. Po ničivom hurikáne Hugo, ktorý zasiahol Severnú a Južnú Karolínu pred 29 rokmi vzrástol počet obyvateľov až o 25 %. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd