Pred nami je poriadne chladný týždeň

Ľubomír Franko
Pred nami je veľmi chladný týždeň. Maximálne teploty na severe nepresiahnú +10°C

Letné teploty sú už minulosťou. Po nadpriemernom začiatku mesiaca prichádzajú chladnejšie dni. Na našom území konečne zavládne pani jeseň. Od severovýchodu k nám začne prúdiť studený vzduch a teploty na severe a severovýchode nevystúpia nad +10°C. Chladné budú aj noci a zrejme dorazia aj prízemné mrazy.

 

Teplejší začiatok týždňa vystrieda ochladenie

V prvej polovici nasledujúceho týždňa sa bude oblačnosť zmenšovať a teploty klesať. Zrážky by sa mali vyskytnúť len ojedinele a to najmä vo forme slabých prehánok. Začiatok týždňa by mal byť stále relatívne teplý, s maximálnymi teplotami do +23°C, čo je primerané na túto ročnú dobu. Už v utorok budú však maximálne hodnoty na úrovni +21°C a v stredu len +18°C. Chladné budú aj rána. Od stredy by sa mali minimálne denné teploty na severe pohybovať len okolo +1 až +3°C, preto nie sú vylúčené ani prízemné mrazy. Príčinou je chladný kontinentálny vzduch, ktorý k nám bude prúdiť od severovýchodu. Tento vzduch priniesol v uplynulých dňoch do Ruska aj sneženie. Prílev studeného vzduchu je jasne viditeľný na predpovedi teploty v hladine 850 hPa.

 

Maximálne denné teploty na severe nemusia vystúpiť ani nad +10°C

Naozaj chladné počasie zavládne najmä v severných okresoch. Studený vzduch sa tam dostane najskôr a ochladenie tam bude najvýraznejšie. Maximálne teploty sa na Liptove, na Orave a na Spiši budú pohybovať len okolo +10°C. Ochladenie môžeme pozorovať aj na ensembloch modelu GFS pre Poprad. Graf č.1) teplota v hladine 850 hPa, graf č.2) teplota v 2 metroch nad zemou.


Výrazné oteplenie sa v najbližšej dobe nečrtá, čo značí príchod jesene. Teploty sa koncom mesiaca opäť zvýšia, no vystúpiť by mali maximálne do +25°C. Spolu s vyššími teplotami však opäť pribudnú zrážky a oblačnosť.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd