Pred nami je poriadne mrazivá noc. Stabilnejšie počasie sa udrží

Peter Minárik
Uplynulé dni potrápilio sever nášho územia výdatné sneženie, ktoré v kombinácii s vetrom prinášalo kalamitu. Počasie sa upokojí, ale teploty poklesnú.

Na severe vládnu podmienky ako na konci januára. V mnohých oblastiach severného Slovenska sa nachádza sneh, pričom na Orave, Na Kysuciach, na Liptove, na Spiši, či na severovýchode Slovenska napadlo aj niekoľko desiatok centimetrov snehu. Ľudia po veternom počasí stále odhrabávajú sneh. Nasledujúce dni intenzívne sneženie vystriedajú intenzívne mrazy.

K moci sa dostane tlaková výš

V chladnom severnom prúdení začala počasie v priebehu dnešného dňa ovplyvňovať od severozápadu tlaková výš. Vďaka nej zrážky ustali a oblačnosť sa začala zmenšovať.

Táto tlaková výš sa v nasledujúcich dňoch bude presúvať cez naše územie smerom nad juhovýchod. Do Mikuláša nás tak čaká pomerne pokojné počasie, avšak bude chladno.

Teploty budú veľmi nízke

Denné teploty budú v nasledujúcich dňoch stúpať na mnohých miestach nad nulu, no to už neplatí o nočných teplotách. Na celom území bude mrznúť, pričom najchladnejšia noc by mala byť už tá nasledujúca.

Kombinácia prílevu studeného vzduchu v lokalitách so snehovou pokrývkou a pri zmenšení oblačnosti je veľmi výborná na výraznejší pokles teplôt. K tomu dopomáha aj ustálený vietor, ktorý ešte v druhej polovici noci na severe zoslabne a to práve pomôže poklesu teplôt v dolinách a v kotlinách až pod -20°C.

Model GFS očakáva, že teploty môžu nasledujúcu noc na severe poklesnúť aj k -20°C.

Mrazivé budú aj nasledujúce noci

Počas noci bude treba na severe prikurovať aj nasledujúce dni. Teploty by mali klesať k hranici -15°C, na zvyšku územia by sa minimá mali pohybovať v rozmedzí -3 až -10°C. Zmiernenie nočných teplôt prinesie až Mikuláš.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd