Pred nami sú nočné mrazy. Pozor na plodiny a stromčeky!

Peter Minárik

Pred nami sú ďalšie nebezpečné hodiny. Problémy nebudú spôsobovať ani búrky, či silný vietor, no škody môžu opäť narobiť mrazy. Tie nás čakajú minimálne nasledujúce dve noci.

Slovensko zasiahlo vo štvrtok veľmi nepriaznivé počasie. Na východe Slovenska sa dokonca vyskytlo tornádo, ktoré spôsobilo aj materiálne škody. Počasie však bude spôsobovať problémy aj naďalej.

Búrky nám už síce nehrozia, ale problémy spôsobí mráz, ktorý môže poškodiť kvitnúce stromy, či ďalšie poľnohospodárske plodiny.

Začal prúdi studený vzduch

Počas štvrtka cez naše územie postupoval studený front. Práve na studenom fronte sa veľmi dobre darí búrkam, no čo je dôležitejšie, tak studený front vždy oddeľuje dve teplotne výrazné vzduchové hmoty. Zatiaľ čo pred ním prúdi teplý vzduch, tak za ním sa natláča naopak studený vzduch.

Podobne je to na našom území aj teraz. Studený front s búrkami už postúpil cez naše územie a teraz začal do našej oblasti prúdiť studený vzduch.

Ten sa do našej oblasti dostáva od severu z oblasti Škandinávie po okraji tlakovej výše so stredom nad Severným morom. Výbežok tejto tlakovej výše zasahuje až do našej oblasti, vďaka čomu sa oblačnosť zmenšuje. Kombinácia zmenšenej oblačnosti a studeného vzduchu už dáva tušiť, že nás čakajú nízke teploty.

Čakajte opäť mrazy

Cez deň to však tak zlé zasa nebude. Slnko je už aktuálnu ročnú dobu pomerne silné a tak slnečné lúče stihnú počas dňa ohriať teploty aj nasledujúce dni nad hranicu +15 °C. Problémy však prídu v noci.

Počas nočného vyjasňovania a utíšení vetra bude vďaka prílivu chladného vzduchu klesať teplota poriadne nízko. Prvá mrazivá noc nás čaká už nasledujúcu noc. V piatok ráno sa na našom území budú teploty pohybovať od +4 do -3 °C. Mrazivé teploty sa očakávajú predovšetkým na severe a na strednom Slovensku.

Ovocinári tak zatiaľ môžu byť pokojní. Problémy spôsobia zatiaľ len prízemné mrazy, ale už v noci z piatka na sobotu sa pripravte na celom Slovensku.

Teploty na našom území poklesnú na +2 až -5 °C a to už mrazy vo výške dvoch metrov hrozia aj na východe a západe Slovenska, kde je vegetácia už v pokročilom štádiu kvitnutia.

Ovocinári a poľnohospodári tak musia opäť podniknúť opatrenia, aby ochránili tohtoročnú úrodu. S mrazmi treba počítať až do polovice budúceho týždňa.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd