Pred nami sú poriadne daždivé dni. Z neba bude padať aj ,,špinavý,, dá

Peter Minárik
Po slnečných dňoch sú pred nami daždivé dni, ktoré prinesú aj výraznejšie zrážky.

Posledné dni priniesli do našej oblasti skutočne krásne počasie. Teplota sa šplhala nad +25°C, slnečné lúče rozpaľovali a sneh sa na horách topil. Nie však všade bolo úplne príjemné. Napríklad na východe Slovenska spôsobovali problémy búrky, ktoré priniesli aj niekoľkocentimetrové krúpy, ktoré poškodzovali autá. Búrky sa nášmu územiu nevyhnú ani nasledujúce dni, ale mali by byť sústredené predovšetkým na krajný východ nášho územia. Zvyšok Slovenska zasiahnu výraznejšie zrážky.

Naše územie bude na rozhraní teplého a studeného vzduchu

Synoptická situácia nad Európou bude nasledujúce dni taká, že nad Balkánom a bude nachádzať tlaková níž, ktorá sa postupne začne presúvať smerom k nášmu územiu a okolo tejto tlakovej níže bude prúdiť do našej oblasti teplý, ale veľmi vlhký vzduch. Súčasne bude od severozápadu prúdiť po okraji tlakovej níže, ktorá sa nachádza pre zmenu západne od Britských ostrovov studený vzduch. Práve naše územie sa ocitne na rozhraní medzi studeným a teplým vzduchom a tak sa nasledujúce dva dni bude nad našim územím vlniť frontálne rozhranie.

Pršať začne už dnes. Dážď bude aj ,,špinavý,,

Už v priebehu dnešného dňa začnú zrážky postupne na našom území silnieť. Vyskytovať sa budú v závislosti od konkrétnej vlny frontálneho systému, no pršať by malo na celom našom území a s príchodom popoludnia by mala intenzita dažďa silnieť.

Dážď však tentokrát nebude očisťovať, ale priam naopak. Vo výškach sa totiž nachádza vysoká koncentrácia prachu, ktorý k nám doletel až zo Sahary. Dažďové kvapky preto budú tieto prachové častice na seba viazať a dážď tak môže špiniť naše autá.

Úhrny budú výdatné

Dážď by nemal ustávať ani počas soboty a slabnutie zrážok sa očakáva až v druhej polovici noci na nedeľu. Do nedeľňajšieho rána môže na našom území spadnúť 20 až 40 litrov zrážok na jeden štvorcový meter pôdy. Lokálne tieto úhrny môžu byť aj vyššie.

Keďže však zrážky bude prinášať vlniaci sa front, tak ich rozloženie nie je celkom jasné, čo môžete vidieť na nižšie priložených výstupov troch numerických modelov, ktoré očakávajú úhrny zrážok do nedele nasledovne:

Zrážky ustanú v nedeľu a začiatok nového týždňa by mal opäť priniesť pomerne pekné počasie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd