Predpovedať počasie v najbližších dňoch bude náročnejšie. Budeme pod vplyvom výškovej tlakovej níže

Dominik Cenkner

Ak vám bude niekto dnes či v ďalších dňoch hovoriť, že presne vie, aké bude počasie, veľmi mu neverte. Naša oblasť sa bude nachádzať pod vplyvom výškovej tlakovej níže. Čo to vlastne znamená?

Ako informuje Slovenský hydrometeorologický ústav, výšková tlaková níž je útvar s nižšou prediktabilitou. Viac približuje v príspevku na sociálnej sieti.

V rámci výškovej níže sú vhodné podmienky na výstupné pohyby, a teda aj vznik prehánok a búrok. Ide však o objekt synoptickej analýzy, ktorého prediktabilita je nižšia v porovnaní so štandardnými tlakovými útvarmi, predovšetkým pre jeho menší rozmer.“

„Často záleží aj na konkrétnom zakrivený izohýps (izočiar rovnakej geopotenciálnej výšky) na jej okraji. Situácia je teda náchylná na zmeny v predpovedi, tj. pomerne náročná na predpoveď. Jej neurčitosť však vieme s využitím pravdepodobnostných predpovedí aj popísať,“ píše SHMÚ.

Počasie v utorok 9. augusta

Dnes bude prevládať malá, miestami aj zväčšená oblačnosť. Ojedinele sa môžu vyskytnúť prehánky.

Vylúčené nie sú ani búrky. Ak sa vyskytnú, tak zrejme najskôr v dopoludňajších hodinách.

Zrána sa môže vyskytnúť aj hmla. Na cestách preto jazdite opatrne.

Čo sa teplôt týka, dnešné maximá sa budú pohybovať v rozmedzí od +25 °C do +30 °C. Na severe väčšinou od +20 °C do +25 °C.

Fúkať bude severný až severovýchodný vietor s rýchlosťou 4 až 10 m/s, v nárazoch ojedinele okolo 14 m/s (50 km/h). V Banskobystrickom kraji a na Podunajskej nížine sa väčšinou očakáva slabý vietor.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd