Pri zemetrasení v Mexiku sa vyskytli záhadné blesky. O čo presne ide?

Peter Minárik

Na našej planéte existujú stále javy, ktoré naďalej nemajú vysvetlenie. Ide aj o záhadné blesky, ktoré sa vyskytovali pred a počas zemetrasenia v Mexiku. O čo konkrétne v tomto prípade išlo?

V stredu zasiahlo Mexiko pomerne silné zemetrasenie, ktoré si vyžiadalo aj obete na životoch. Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo neďaleko letoviska Acapulco.

Sila zemetrasenia dosiahla až magnitúdu 7.0 a zemetrasenie si vyžiadalo aj materiálne škody, ktoré budú Mexičania odpratávať ešte niekoľko týždňov.

Počas tohto zemetrasenia však došlo opäť k výskytu záhadného javu, ktorý naďalej nemá presné vysvetlenie. Ide o modré blesky, ktoré nemajú nič spoločné s klasickou búrkovou činnosťou.

Svetelné signály začali pred zemetrasením

Podivný svetelný úkaz zaznamenali krátko pred a počas zemetrasenia v Mexiku, pričom nielen zemetrasenie, ale aj tento úkaz poriadne vystrašil ľudí.

Namodralé blikanie na oblohe vyzeralo veľmi desivo, hlavne preto, že bolo prakticky tiché a nezdalo sa, že pochádza z mrakov, ale z povrchu Zeme.

Na videu však vidieť, že nie všetky blesky majú rovnakú farbu. Pravdepodobne tak video zachytáva kombináciu dvoch javov.

Išlo o búrky aj záhadné blesky

Časť bleskov, ktoré nie sú modré má vysvetlenie v tom, že v tomto čase sa neďaleko Acapulca vyskytovali búrky. Išlo teda o vzdialené blesky.

Modré blesky však nič nemajú s búrkami a so základňou mraku. Ide o doposiaľ nevysvetliteľný fenomén svetiel počas zemetrasenia, ktorý má skratku EQL - Earthquake Lights a je známy už roky.

Geofyzici majú podozrenie, že tento jav súvisí s uvoľňovaním napätia v zemskej kôre, pri ktorom dochádza k uvoľňovaniu elektrickej energie.

To následne ionizuje plyny a stimuluje žiaru, ktorá preniká trhlinami na zemskom povrchu.

Neexistuje jednotný názor na tento jav a doposiaľ tak nie je známe, či ide o jeden alebo niekoľko javov. Každopádne tieto blesky, ktoré sa vyskytujú počas zemetrasenia už boli zaznamenané v mnohých oblastiach pred a počas prebiehajúceho zemetrasenia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd