Prichádza front a s ním aj búrky. Výrazne sa začína blýskať

Peter Minárik

V strednej Európe dnes panovalo veľmi teplé počasie, ktoré prinieslo teploty až cez hranicu +20 °C. Na studenom fronte, ktorý začína postupovať cez Európu sa však začínajú tvoriť búrky.

Pred príchodom studeného frontu dnes do oblasti strednej Európy vrcholil prílev veľmi teplého vzduchu, ktorý dvíhal teploty na mimoriadne vysoké hodnoty.

Teplé počasie však už skončilo a teraz prichádzajú búrky. Tie prináša studený front, ktorý v týchto chvíľach postupuje cez oblasť strednej Európy smerom k východu. 

Na tomto studenom fronte sa začali vytvárať búrky. Tie sa už v popoludňajších hodinách vytvárali nad Francúzskom, Švajčiarskom, Talianskom a nad juhozápadným Nemeckom.

zaznamenané blesky nad strednou Európou, zdroj: blesky.bourky.cz
zaznamenané blesky nad strednou Európou, zdroj: blesky.bourky.cz

V týchto chvíľach sa búrky vytvárajú nad južným Nemeckom, Rakúskom a dokonca sa prvé búrky vyskytli aj v susednom Česku.

V priebehu nočných hodín začne studený front postupovať aj cez naše územie a nie je vylúčené, že sa búrky objavia aj na našom území. 

Búrky totiž majú podnet sa tvoriť. Studený front prichádza do teplejšieho vzduchu a samotný studený front rozdeľuje dve teplotne výrazné vzduchové hmoty. 

V noci sa tak môžu objaviť aj ojedinelé búrky, no zajtra sa pripravte predovšetkým na citeľné ochladenie. Aktuálny postup studeného frontu môžete sledovať aj TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd