Prichádza k nám teplý vzduch, ktorý zvýši teploty aj o 10°C

Peter Minárik
Po chladnejšom prúdení nás čaká zmena. Prúdenie sa zmení na teplé, južné. Zlé spráy sú, že na počasí to diametrálne rozdielne nepocítime.

Do našej oblasti prúdil niekoľko dní chladnejší vzduch od severovýchodu až východu. Vykurovacia sezóna začala už na celom území a počasie, ktoré vládlo u nás v uplynulých dňoch asi nepotešilo nikoho.

Aj keď sa situácia zmení, tak výraznejší dopad na počasie to mať nebude. Stále bude panovať depresívnejšie oblačné až zamračené a ráno aj hmlisté počasie. Slnečných lúčov uvidíme len málo a teploty taktiež nebudú extra vysoké. Stále budeme potrebovať teplejšie oblečenie.

Od juhu sa dostane teplý vzduch

Počasie na našom území je pod vplyvom rozsiahlej oblasti vyššieho tlaku vzduchu, ktorá má svoj stred nad oblasťou Fínska. Jazyk tejto tlakovej výše sa v priebehu nasledujúcich dní vytiahne až nad Čierne more, čím sa dostaneme na zadnú stranu tejto tlakovej výše a od juhu k nám začne z oblasti Stredomoria prúdiť teplý vzduch.

Prílev teplého vzduchu bude pomerne výrazný. V hladine 850 hPa, čo zodpovedá nadmorskej výške okolo 1500 m n.m. sa oteplí o 10 až 15°C. Na horách tak treba počítať s výrazným oteplením a taktiež s rýchlo roztápajúcou sa snehovou pokrývkou.

Oteplí sa len vo výškach

I keď zmena prúdenia bude pomerne výrazná, tak v nižších polohách to príliš nepocítime. Teploty sa zvýšia len mierne na maximálne hodnoty +10 až +16°C. Vzduch, ktorý k nám totiž bude prúdiť bude aj vlhký, a tak sa v nižších polohách očakáva inverznejší charakter počasia.

Ani nasledujúce dni teda do nižších polôh neprinesú veľa slnečných lúčov. Prevládať totiž bude oblačné až zamračené počasie.

Príjemnejšie počasie s početnejšími slnečnými lúčmi sa očakáva až v priebehu budúceho týždňa.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd