Prichádza ku nám Daniel. Čakajte búrky, výdatne sa rozprší a rozfúka sa vietor

Peter Minárik

K nášmu územiu sa blíži tlaková níž Daniel, ktorá počas nasledujúcej noci prinesie veľmi nepriaznivé počasie. Celé Slovensko čaká pomerne výdatný dážď a spočiatku sa vyskytnú aj búrky.

Avizované zhoršenie počasia sa na naše územie blíži. Prichádza ku nám totiž tlaková níž Daniel, ktorá počas nadchádzajúcich hodín prinesie na Slovensko výdatný dážď. Spočiatku sa môžu vyskytnúť aj búrky a v priebehu zajtrajšieho dňa sa výrazne rozfúka. Okrem toho prinesie Daniel aj výrazné ochladenie.

Táto tlaková níž do Európy prichádza z oblasti Stredomoria. Presunula sa nad Alpy, kde sa počas dnešného dňa prehĺbila a ovplyvňovala počasie v mnohých oblastiach, kde dnes výdatne pršalo a vyskytovali sa búrky. Teraz mieri níž Daniel aj na Slovensko.

Daniel prinesie lejak aj búrky

V súvislosti s touto tlakovou nížou prichádza nad naše územie rozsiahle zrážkové pole, ktoré prinesie počas nasledujúcej noci výdatnejší dážď.

Este pred tým sa však môžu na našom území vyskytnúť búrky. Tie sa môžu na našom území vyskytovať až do zajtrajšieho rána a ich možný výskyt je na celom našom území.

Búrky by však nemali byť príliš výrazné. Prinesú predovšetkým zosilnenie dažďa.

Zrážky by na našom území mali zotrvávať až do zajtrajšieho poludnia. Až potom začnú zrážky od juhozápadu postupne ustávať. Koľko počas noci a rána naprší je stále pomerne nejasné. Bude to závisieť od intenzity zrážok počas noci, no malo by sa jednať o pomerne významné zrážkové úhrny, ktoré sa budú pohybovať v rozmedzí 10 až 30 mm, ojedinele aj viac.

Rozfúka sa silný vietor

Počas zajtrajšieho dňa síce zrážky začnú ustávať a búrky nám už nehrozia, no k moci sa dostane mimoriadne nepríjemný a silný vietor, ktorý bude fúkať od severozápadu, pričom ešte viac bude zvýrazňovať pocit chladu.

Silný, nárazový vietor bude fúkať na celom našom území s nárazmi 15 až 23 m/s, no najsilnejší vietor bude na západnom Slovensku. V Podunajskej nížine by poryvy vetra mohli prekračovať rýchlosť až 25 m/s.

Pred nami sú tak nepríjemné hodiny. Počas noci sa bude pri lejaku dobre spať, no zajtra cez deň pozor na silný vietor. Príchod tlakovej níže sledujte na radare.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd