Prichádza odmäk. Sneh sa bude topiť. Na západe sa roztopí

Peter Minárik
Uplynulé dva dni priniesli do našej oblasti novú nádielku snehu. Ten však v nižších polohách nebude mať dlhú trvácnosť.

Počasie v našej oblasti ovplyvňuje plytká tlaková níž. Tá k nám prináša potrebnú vlhkosť, vďaka ktorej sa na našom území vyskytujú zrážky. Tie boli na väčšine územia vo forme snehu, ale počas uplynulej noci sa začali meniť zrážky na kvapalné a otepľovať sa bude aj v nasledujúcich hodinách.

Teploty vystúpia až k +10°C

Do našej oblasti prúdi po okraji tlakovej výše, ktorá sa rozkladá nad oblasťou Čierneho mora teplejší vzduch. Ten tak ukončil januárovú šnúru mrazov a priniesol na naše územie oteplenie. To sa v noci prejavilo na zrážkach, ktoré sa na západe zmenili na kvapalné a na kvapalné sa budú meniť aj na zvyšku územia.

Zrážok však nasledujúce dni ubudne a skôr nás čaká prevažne polooblačné až oblačné počasie s pomerne vysokými teplotami. Teploty sa počas dňa budú pohybovať od +1 do +6°C, no na juhozápade môžu teploty vystúpiť až k +10°C. Mrazivo príliš nebude ani v noci. Teploty by sa mali pohybovať od +4 do -2°C.

Teploty, ktoré nás tak čakajú budú výrazne nad hranicou dlhodobého priemeru pre aktuálnu ročnú dobu. Z januárových teplotných podpriemerov sa tak rýchlo dostaneme do teplotných nadpriemerov. 

Sneh sa bude topiť

Snehová pokrývka sa aj vďaka sneženiu v uplynulých hodinách vyskytuje na mnohých miestach nášho územia. V dôsledku kladných teplôt sa však sneh bude rýchlo topiť a tak nás na cestách a predovšetkým chodníkoch čaká veľmi nepríjemná čľapkanica. 

Do konca týždňa by mal sneh zmiznúť z väčšej časti západného a južného Slovenska.

Nasledujúce dni tak budú teplotne nadpriemerné a sneh bude ubúdať. Ďalšie ochladenie je však na programe už budúci týždeň.

Predpoveď na ďalšie februárové dni si pozrite TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd