Prichádza oteplenie. Od nedele nás čaká kratšie babie leto

Peter Minárik
Prvá polovica septembra bola nielen u nás, ale aj v Európe rekordne teplá. Druhá polovica mesiaca je však už v chladnejšom rytme.

Búrková sezóna a s ňou spojené tridsiatky definitívne tento rok odzneli. Búrky sa síce môžu ešte vyskytnúť, ale tridsiatky už veru nie. Po priam horúcom začiatku septembra sme sa prehupli do jesenného počasia a počnúc včerajším dňom začala aj astronomická jeseň.

Na severe zároveň začala vykurovacia sezóna. Predovšetkým na Kysuciach, Orave, Liptove, Horehroní a na Spiši nočné teploty klesali pod hranicu +5°C a denné teploty nestúpali v niektorých lokalitách nad hranicu +15°C. O nič teplejšie však nebolo v uplynulých dňoch ani na zvyšku územia. Maximálne teploty sa v uplynulých dňoch pohybovali na našom území len okolo hranice +20°C. Nasledujúce dni však teploty pôjdu nahor.

Chladnejšie prúdenie vystrieda teplejšie

V uplynulých dňoch sa k nám dostával studený, kontinentálny vzduch od severovýchodu. Tento vzduch je typický svojim prechladzovaním a vďaka tomu sme zaznamenali prvé jesenné mrazy, ale častejšie prízemné mrazy.

V nasledujúcich dňoch však cez naše územie rýchlo postúpi oblasť tlakovej výše a na začiatku týždňa sa dostaneme na okraj rozsiahlej oblasti vysokého tlaku vzduchu, ktorá sa bude rozťahovať z Atlantiku až nad strednú Európu. Po okraji tejto tlakovej výše sa k nám začne dostávať o niečo teplejší vzduch.

V sobotu cez Poľsko a Pobaltie rýchlo postúpi studený front, ktorý čiastočne ovplyvní aj počasie u nás. Zavládne polooblačné až oblačné počasie, ale najmä na severe a východe bude oblačnosti viac a vyskytnúť sa môžu aj slabšie zrážky. V sobotu denné teploty prekonajú hranicu +20°C a budú sa pohybovať v intervale od +16°C na severe po +22°C na juhu územia.

Od nedele kratšie babie leto

Pod babím letom sa v meteorológii uvádza obdobie slnečného, málo veterného a počas dňa teplého počasia, ktoré prináša rozsiahla oblasť tlakovej výše. Obdobie je tiež charakteristické veľkými amplitúdami teplôt. Zatiaľ čo v noci klesajú teploty aj k nule a vyskytujú sa prízemné mrazy, tak počas dňa teploty stúpajú aj nad hranicu +20°C. Obdobie je taktiež charakteristické rannými hmlami, ktoré sa môžu udržať aj po celý deň a presne takéto počasie nás čaká od nedele.

Od nedele až do štvrtka nás tak čaká ustálené počasie bez zrážok s dennými teplotami, ktoré budú stúpať až k +23°C, čo sú v niektorých oblastiach slabo nadpriemerné teploty. Vzostupu teplôt však môžu zabrániť ranné hmly a nízka oblačnosť. Tá sa bude vyskytovať predovšetkým od utorka a v dolinách a kotlinách sa môže udržať aj po celý deň. V takomto prípade maximálne teploty zostanú pod hranicou +15°C.

Častejšie ako hmly, však bude na oblohe prevládať slnečné počasie ideálne na jesenné radovánky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd