Prichádza vianočné oteplenie. Teploty vystúpia až k +10°C

Peter Minárik
Po zasneženom Štedrom dni sa nad naše územie dostáva teplejší vzduch. Pred nami sú tak teplejšie dni a teploty pôjdu skutočne vysoko.

Tohtoročný Štedrý deň bol na mnohých miestach Slovenska aj čo sa týka počasia skutočne nádherný. Takmer každý z Vás si želá sneh aspoň na Vianoce a tento rok sa to skutočne podarilo a naviac s vynikajúcim načasovaním. Počas dňa mrzlo a v priebehu večera sa od severozápadu začal približovať frontálny systém, ktorý s príchodom večera priniesol sneženie. Čerstvá vrstva snehu napadla na viacerých miestach s výnimkou krajného západu. Tu sa totiž dostal teplejší vzduch a tak tu pršalo.

Prichádza vianočné oteplenie

Vianočné oteplenie sa stáva fenoménom. Často počas Vianoc dorazí nad naše územie teplejší vzduch, ktorý zimné počasie v nižších polohách pokazí dažďom a vysokými teplotami. Stáva sa tak až v troch zo štyroch Vianoc a tento rok sa tomu opäť nevyhneme.

Teplejší vzduch sa bude pomaly prebíjať smerom na východ, čo veľmi výstižne situuje mapka očakávanej hranice sneženia. Zatiaľ čo na západe bude hranica sneženia ležať okolo 1000 m n.m., na strednom Slovensku na 500 m n.m. a na východe by stále malo snežiť aj v nižších polohách.

Postupnému otepleniu bude nasvedčovať aj teplota, ktorá sa bude pohybovať na 0 až +6°C. Mrznúť by malo ešte na severe a východe.

Na Štefana veľmi teplo

Druhý sviatok vianočný by na naše územie mal priniesť veľmi teplé počasie. V priebehu dňa by sa totiž teploty mali vyšplhať na +1 až +5°C, ale na juhu a na západnom Slovensku sa teploty môžu dostať až k +10°C, čo sú na súčasnú dobu veľmi vysoké teploty.

V porovnaní s dlhodobým priemerom sú to teploty až o 7°C vyššie.

Na Štefana by sa však malo aj vyčasiť. Očakávajte prevažne polooblačné počasie len s možnosťou slabých prehánok.

Po Vianociach opäť ochladenie

Už v noci na utorok postúpi cez naše územie studený front, za ktorým sa k nám vráti chladnejší vzduch.

Najmä na severe sa budú vyskytovať snehové prehánky alebo sneženie, ktoré môže byť aj výdatnejšie a na severe tak môžu pribúdať centimetre nového snehu. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd