Princ William kritizoval vesmírnu turistiku. Kráľovská rodina dlhodobo upozorňuje na klimatickú krízu

Veronika Sádovská

Princ William v rozhovore pre BBC ostro kritizoval "vesmírne preteky" a novovznikajúcu vesmírnu turistiku. Jej dopad na životné prostredie bude katastrofálny.

Vojvoda z Cambridge povedal, že najväčšie mozgy sveta sa namiesto vesmírnych pretekov majú radšej zamerať na pomoc Zemi a pokus zvrátiť klimatickú krízu.

Známy 90-ročný herec, známy svojou úlohou kapitána Jamesa T Kirka v Star Treku, v stredu odletel z texaskej púšte v rakete, ktorú postavila vesmírna spoločnosť Blue Origin zakladateľa Amazonu Jeffa Bezosa. Práve Jeff Bezos a Elon Musk sa momentálne najviac pretekajú v letoch do vesmíru.

Princ William vyjadril svoju obavu z nárastu tzv. klimatickej úzkosti z klimatickej krízy hlavne u mladých ľudí. Tí veľmi citlivo vnímajú ekológiu a situáciu okolo nej. Povedal aj to, že mnohí mladí ľudia vyrastajú v oblastiach, ktoré sú ohrozené rôznymi extrémnymi prejavmi ako povodne, sucho, tornáda či hurikány. 

Spomenul aj svojho otca, princa Charlesa, vojvodu z Walesu, ktorý ako prvý z kráľovskej rodiny reagoval na začínajúcu klimatickú krízu a začal spolupracovať s WWF. Podľa jeho slov zažil jeho otec naozaj "drsné podmienky", keď prvýkrát začal o klimatickej kríze verejne hovoriť.

O Charlesovi povedal: „Bola to pre neho ťažká cesta. Môj starý otec začal pomáhať WWF už dávnejšie s prírodou a biodiverzitou a myslím si, že môj otec v tom pokročil a hovoril o klimatických zmenách oveľa viac, veľmi skoro, predtým, ako si niekto iný myslel, že je to seriózna téma."

Dodal, že jeho pohľad na klímu sa zmenil, odkedy má deti: „Chcem veci, ktoré ma bavia - prírodu, dedinské prostredie - chcem, aby to tu bolo pre moje deti, a nielen pre moje deti, ale aj pre deti všetkých ostatných ľudí. Ak si nebudeme dávať pozor, oberáme nás o budúcnosť našich detí tým, čo robíme teraz. A myslím si, že to nie je fér." 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd