Pripravte sa na vlnu intenzívnych a nebezpečných búrok

Peter Minárik

Pred nami sú veľmi teplé a vlhké dni. Už len táto kombinácia každému hovorí to, že sa budú vyskytovať búrky a tie by mali byť veľmi silné Dokonca výraznejšie ako uplynulé dni.

Kúpaliská nasledujúce dni budú plné. Môžu za to veľmi vysoké teploty, ktoré nás nasledujúce dni čakajú. Určite odporúčame zvoliť radšej kúpalisko pred turistikou na horách. Búrky totiž budú nasledujúce dni veľmi ťažko predvídateľné a budú intenzívne.

Teplý vzduch sa bude prehrievať

Teplý vzduch a vlhký vzduch je ideálna kombinácia na to, aby počas horúcich dní dochádzalo k výraznej labilizácii vzduchu. Labilný vzduch, ktorý môžeme vyjadriť hodnotami CAPE je potom akousi energiou pre búrky, ktorú čerpajú k svojej životnosti a tvorbe. A práve tieto hodnoty budú v nadchádzajúcich dňoch výrazné.

V teplom a vlhkom vzduchu bude počas popoludňajších hodín dochádzať k vývoju kopovitej oblačnosti a postupne k tvorbe búrok. Búrky môžu byť aj intenzívnejšie a budú sprevádzané intenzívnymi javmi. 

Opäť treba počítať s častými stacionárnymi búrkami, ktoré sú veľmi nebezpečné, nakoľko na malé územie môžu priniesť mimoriadne intenzívne zrážky. Presvedčili sa o tom napríklad predvčerom v púchovskom okrese, ktorý zasiahli prívalové povodne.

Počas popoludnia tak očakávajte na viacerých miestach búrky, ktoré budú čoraz intenzívnejšie.

Cez naše územie sa bude tiahnuť línia konvergencie

Búrky však nehrozia len na našom území, ale aj v ďalších mnohých oblastiach Európy. Ako vidieť na synoptickej mape, tak zo Severného mora by sa cez Nemecko, Českú republiku, naše územie, Maďarsko až nad Balkán mala tiahnuť línia konvergencie.

Táto línia značí, že v oblasti bude dochádzať k silným výstupným prúdom. Tie prinášajú výdatné zrážky, no v letnom období intenzívne búrky. 

Vysoké teploty, veľa vlhkosti a výstupný prúd značí tvorbu veľmi intenzívnych búrok. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd