Prognóza počasia naznačuje po Kataríne do Európy príchod zimy a sneženia. Dočkáme sa aj my?

Peter Minárik

Pred nami je pomerne priaznivý víkend s minimom zrážok. Vyhliadky počasia však naznačujú, že už budúci týždeň sa situácia v Európe môže výrazne zmeniť. Do našej oblasti by totiž mohol vpadnúť chladný vzduch, ktorý prinesie prvú výraznejšiu vlnu sneženia.

Ku koncu novembra sa v Európe očakáva výraznejšie ochladenie, ktoré by so sebou malo priniesť aj závan zimy. Prvé sneženie sa objaví aj v nižších polohách a to hneď v niekoľkých európskych krajinách. Predpovede počasia na týždeň vopred, kedy sa očakáva príchod zimy ešte majú svoju neurčitosť. Jasné je to, že zima a sneženie prídu, no nejasné je ešte to, kde presne bude hranica medzi zimou a jeseňou, respektíve medzi snežením a dažďom, čo sa ešte s každým výstupom numerických modelov mení.

Už dnes však vieme, že tento víkend, ktorý aktuálne zažívame je posledným teplým novembrovým víkendom s teplotami aj nad hranicou +12 °C. Už budúci víkend sa budeme nachádzať v oveľa chladnejšom duchu počasia.

Počasie sa zmení budúci týždeň

K prvej zmene počasia v Európe by malo dôjsť okolo Kataríny. Panuje tu však istá neurčitosť. Zatiaľ čo prvé výstupy numerických modelov naznačovali zasnežené počasie už na Katarínu, tak aktuálne behy numerických modelov odhady korelujú a čakajú na Katarínu skôr stabilnejšie a teplé počasie.

rozdiely vo výstupoch numerického modelu
rozdiely vo výstupoch numerického modelu

Pôvodne sa očakávalo, že k nám od severu prenikne studený vzduch a súčasne sa bude naša oblasť nachádzať pod vplyvom oblastí nižšieho tlaku vzduchu, ktorý by mali priniesť aj na naše územie sneženie.

Zrážky okolo Kataríny skutočne dorazia, avšak aktuálne to vyzerá tak, že sa nad našou oblasťou bude nachádzať teplotné rozhranie, ktoré doslova oddelí zimné počasie od jesenného. Zatiaľ čo vo východnom sektore teplotného rozhrania bude teplo a dážď, tak v západnom sektore teplotného rozhrania sa očakáva sneženie a nižšie teploty. A toto teplotné rozhranie bude prechádzať priamo cez strednú Európu. Zatiaľ čo tak v Česku môže snežiť, na Slovensku môže pršať.