Protiplastový trend zvyšuje dopyt po hliníku

Protiplastový trend zvyšuje dopyt po hliníku
Veronika Sádovská

Globálny trend znižovania objemu plastových obalov na druhej strane dvíha dopyt po hliníku. 

Dopyt po hliníku ako náhrade voči plastom neustále narastá, uviedol pre Reuters viceprezident spoločnosti Novelis, Emilio Braghi. Novelis je najväčší výrobca hliníkových valcov na svete.

Podľa neho niektoré z najväčších svetových výrobcov nápojov už oznámili, že budú  zavádzať nové hliníkové balenia. Tie predstavujú udržateľnejšiu alternatívu k plastom.

Plechovky sú recyklovateľné už v priebehu 60 dní a môžu sa tak rýchlo vrátiť do obehu. Hliník sa dá nekonečne recyklovať bez toho, aby stratil na svojej kvalite. Takisto pri recyklovaní tohto materiálu sa ušetrí až 95% energie, ktorá by bola potrebná na výrobu novej plechovky.

Recyklácia plechoviek je rýchla a ekologická, foto: https://www.metalworkingworldmagazine.com/
Recyklácia plechoviek je rýchla a ekologická, foto: https://www.metalworkingworldmagazine.com/

Dopyt po hliníku sa zvýši aj kvôli výrobe elektronických vozidiel. Očakávajú zvýšený dopyt po elekromobiloch a takisto aj to, že do roku 2030 sa v porovnaní s rokom 2017 desaťnásobne zvýši dopyt po hliníku.

Príkladmi nového použitia hliníka v autách sú puzdrá na batérie alebo vysokonapäťové komponenty, integrácia elektromotorov, modifikované rozloženie hmotnosti alebo bezpečnostné prvky.

V Nemecku recyklujú už teraz 99% plechoviek, vo Švajčiarsku je to približne 90%. Krajiny s nižšou mierou recyklácie, ku ktorým patríme aj my, by mali zaviesť účinnejšie systémy zberu a triedenia. Tak sa zvýši dostupnosť a kvalita hliníkového šrotu a umožní to dosiahnuť vyššiu úroveň recyklácie hliníkových plechoviek či iných obalov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd