Prudké ochladenie i sneženie zasiahli Turecko

Dominik Cenkner

Zatiaľ čo v našich končinách si už pomaly užívame jarné počasie a teploty v najteplejších oblastiach okolo +15 °C, do Turecka sa vrátila zima. Len v priebehu jedného dňa sa ochladilo aj o 20 °C a napadli desiatky centimetrov snehu.

Okrem tureckého hlavného mesta Ankary, sneh zasypal aj najväčšie mesto Istanbul. Pod snehom sa viacmenej ocitli aj ďalšie mestá a dediny.

V tejto ročnej dobe ide o neobvyklú situáciu. Nehovoriac o skutočnosti, že v Turecku bola tohtoročná zima tretia najteplejšia za posledných 50. rokov.

Počasie v prvých dňoch astronomickej jari bolo pomerne bohaté na oblačnosť. Nielen z pohľadu Turkov, ale taktiež z pohľadu ľudí žijúcich na Balkáne a v južnej časti Talianska. Dialo sa tak vďaka tlakovej níži, ktorá postúpila z Alžírska do Stredomoria.

„Alžírska tlaková níž sa pohybovala na východ a v utorok ovplyvňovala počasie v Turecku - najmä svojou zadnou stranou, s ktorou súviselo chladné severné prúdenie, ktoré nad Čiernym morom naberalo vlhkosť.

Výrazné ochladenie i sneženie

Na západe Turecka, asi 130 km južne od Ankary, leží mesto Cihanbeyli. V pondelok popoludní tam teplota vzduchu dosahovala +22,6 °C, a tak tam išlo o doposiaľ najteplejší deň roka 2021.

Hneď na to však prišlo severné prúdenie a v utorok tam namerali teploty medzi +3 °C až +8 °C. Podobná situácia sa diala aj v rade ďalších miest.

V stredu sa v Turecku ku ochladeniu pridali aj zrážky, ktoré boli väčšinou snehové. Najvyššie teploty sa v Istanbule šplhali len ku +5 °C. Na viacerých miestach sa tak vytvorila súvislá snehová pokrývka, aj keď len prechodne.

Obdobne na tom bola aj Ankara, kde však snehu bolo o niečo viac. V centrálnej časti v stredu ráno namerali 10 cm snehu, pričom z rána ešte stále husto snežilo. Počas dňa sa však sneženie menilo v dážď, keď teplota ukazovala niečo málo cez +4 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Zajtra
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
11 °C / -2 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd